Kanta-Häme Hämeenlinna

Hämeenlinna haluaa säästöjä lukiotoimintaan – Työryhmä aloittanut työnsä

Katse kohdistuu suurimpiin menoeriin eli henkilöstömenoihin ja tilakustannuksiin.

Hämeenlinnan kaupungin talouden tasapainottamisohjelman yhteydessä päätettiin, että Hämeenlinnan lukioiden eli Kaurialan, Lyseon ja Lammin lukioiden toiminnat tulee selvittää vuoden 2020 maaliskuun loppuun mennessä.

Tätä varten on perustettu seitsenhenkinen työryhmä, jossa on edustus niin lukioista, lukioiden toiminnasta vastaavasta Koulutuskuntayhtymä Tavastiasta kuin Hämeenlinnan kaupungin sivistyksen ja hyvinvoinnin hallinnosta sekä lukioiden henkilökunnasta. Ryhmä on jo päässyt tehtävässään hyvään vauhtiin.

– Kun tehtävä liittyy talouden tasapainottamiseen, niin asioita mietitään taloudellisesta näkökulmasta eli jostakin pitää löytää säästöjä, sanoo Koulutuskuntayhtymä Tavastian johtaja Jouni Haajanen.

Hänen mukaansa työryhmä antaa työstään kaupunginhallitukselle väliraportteja jo ennen maaliskuuta ja saa kenties niiden perusteella lisäohjeita.

Alunperin kaupungin talouden tasapainottamisohjelmassa esitettiin Lammin lukion lakkauttamista ja toimintojen yhdistämistä muihin lukioihin. Kaupunginhallituksessa päätös kuitenkin muuttui äänestyksen jälkeen niin, että päätettiin selvityttää kaikkien kaupungin lukioiden tilanne.

Kuntayhtymän lukioihin kuuluu myös Parolan lukio Hattulasta, mutta sitä tämän työryhmän tehtävä ei koske.

Kustannukset perataan

Selvitystyön aikana käydään läpi muun muassa lukiokoulutuksen tulonmuodostusta ja kustannuksia, Hämeenlinnan lukioiden yksikkökustannuksia, lukiokoulutuksen tulevaisuudennäkymiä sekä esimerkiksi ikäluokkien kokoa.

– Lukiotoiminnan läpikäyminen kustannusmielessä on meille jokavuotista, sillä sopimus lukiotoiminnan määrästä ja laadusta tehdään kaupungin kanssa vuosittain, Haajanen kertoo.

Luonnollista on, että säästöjä etsittäessä katse kohdistuu suurimpiin menoeriin.

– Tie on säästömielessä kuljettu aika pitkälle jo loppuun, joten kyllä niitä säästöjä pitää käytännössä rakenteista etsiä. Tilanne on se, että suurin osa lukioiden kustannuksista koostuu henkilöstömenoista ja toiseksi suurin osa tilakustannuksista, Haajanen summaa.

Tuntikehys vai ryhmäkoot?

Henkilöstökuluista eli käytännössä opettajien palkoista säästäminen tarkoittaisi käytännössä tuntikehyksen pienentämistä, jolloin järjestettävien kurssien määrä vähenisi ja joitakin opettajia voitaisiin osa-aikaistaa.

Toinen mahdollinen vaihtoehto voisi olla ryhmäkokojen kasvattaminen.

Haajasen mukaan Lyseon ja Kaurialan lukioissa on kuitenkin jo nyt monen aloittavan pakollisen kurssin oppilasmäärä maksimissaan.

– Nykyiset opetustilat eivät anna periksi tämän isompia ryhmiä. Kun ryhmän aloituskoko on 36 ja siihen tulee mukaan myös joitakin ensimmäisellä kerralla kurssin väliin jättäneitä, on ryhmäkoko lähellä neljääkymmentä. Syventävissä kursseissa ryhmät ovat toki pienempiä.

Haajasen mukaan lukioikäisten määrä näyttää seuraavat kymmenen vuotta eteenpäin säilyvän melko tasaisena. Viime vuosien syntyvyyden pieneneminen näkyy lukioikäisissä vasta myöhemmin.

Lyseon ja Kaurialan lukioiden oppilasmäärä on kuluvana lukuvuonna Kaurialan lukiossa noin 520, Lyseon lukiossa 530 Lammin lukion noin 105. Lisäksi Lyseon aikuislinjalla on noin 60 oppilasta.

Entä tilat?

Tilakysymysten kohdalla esille noussevat koulurakennukset, niistä koituvat kustannukset sekä tulevat investointitarpeet.

Nyt Kaurialan lukio toimii omissa tiloissaan ja Lyseon päärakennus odottaa tyhjillään peruskorjausta. Lyseon lukio toimii väistötiloissa Koulutuskeskus Tavastian G-rakennuksessa näillä näkymin ainakin vuoteen 2025 asti.

Tavastian kampukselle soviteltiin isompaakin lukiota, sillä vielä pari vuotta sitten oli tarkoitus muodostaa suurlukio, joka olisi muodostunut Lyseon ja Kaurialan lukiot yhdistämällä. Tällöin Kaurialan lukion tilat olisivat vapautuneet Myllymäessä evakossa olevan yläkoulun käyttöön ja Lyseon tilat Verkatehtaalle siirtyneen yläkoulun käyttöön. Suurlukiopäätös kuitenkin peruttiin vuoden 2018 keväällä.

Lammilla taas lukio toimii kymmenkunta vuotta käytössä ollessa uudisrakennuksessa, yhteisissä tiloissa Hakkalan koulun 7.–9. luokkien kanssa.  Hakkalan koulukokonaisuuteen kuuluu myös sisäilmaongelmista kärsinyt Pasaapelin koulurakennus. HäSa

Lue myös:
Lammin lukion kohtalo vaakalaudalla – Rehtori: ”Monen lukiopolku saattaa katketa siihen, jos lukio lakkautetaan”

Kanta-Hämeen ykkönen on Parolan lukio, mutta ruotsinkieliset lukiot veivät voiton valtakunnallisesti

 

 

Päivän lehti

19.1.2020