Kanta-Häme

Hämeenlinna haluaa vauvat savuttomiksi

Hämeenlinnan neuvolat polkaisivat kesäkuun alusta käyntiin puoli vuotta kestävän Savuttomat vauvat -kampanjan, joka näkyy paitsi neuvoloissa myös Facebookissa.

Mistä kampanjassa on kyse neuvolatoiminnan vastuulääkäri Anu Mähönen?

– Olemme tehneet paljon töitä sen eteen, että odottajat eivät tupakoisi. Kaikki odottajat eivät kuitenkaan saa lähipiiriltään tarvitsemaansa tukea lopettamiseen. Kampanjalla pyrimme tukemaan tupakoinnin lopettavia odottavia äitejä ja heidän puolisojaan. Haluamme tuoda esiin, että lopettamisesta on sikiölle yksinomaan hyötyä.

Kampanjassa on mukana hämeenlinnalaisia yrityksiä. Mikä niiden rooli on?

– Yritykset ovat mukana kannustamassa odottajia savuttomuuteen tarjoamalla heille erilaisia etuja, jos he ovat onnistuneet pysyttelemään savuttomina keskiraskauteen saakka.

Kampanjaan liittyvät kiinteästi myös Hämeenlinnan neuvoloille viime syksynä hankitut häkämittarit. Millaisia kokemuksia mittareista on tähän mennessä?

– Etenkin tupakoivat odottajat ovat olleet yllättävän kiinnostuneita mittaustuloksista ja siitä, miten tupakoinnin vähentäminen tuloksiin vaikuttaa. Vaikka mittaus ei missään nimessä ole pakollinen, vain muutama on kieltäytynyt siitä, ja hekin sen takia, etteivät koe tarvitsevansa mittausta, koska eivät ole ikinä tupakoineet.

– Mittarit ovat myös herättäneet monet odottajien puolisot huomaamaan, että heidänkin tupakointinsa voi vaikuttaa äidin hengityksen häkäpitoisuuteen. Aiemmin paljon tupakoineet isät ovat mittauksen myötä saattaneet vähentää tai jopa lopettaa tupakoinnin kokonaan. Haluaisimme mittareita myös koulu- ja opiskeluterveydenhuoltoon, mutta ne ovat liian kalliita tällä hetkellä hankittaviksi. Häsa

Uusimmat