Kanta-Häme

Hämeenlinna investoi ja velkaantuu lisää

Veronkorotus puolitettiin esitetystä Hämeenlinnan kaupunginhallituksessa 0,25 prosenttiyksikköön.

Budjettiesityksessä asiakasmaksut nousevat, mutta eivät niin paljon kuin mahdollista. Kaupunki investoi ja velkaantuu.

Henkilöstötuloksellisuusohjelman odotetaan tuottavan ensi vuonna 2,3 miljoonaa euroa.

Käytännössä sen mahdollistaa vuosittainen noin 170 henkilön poistuma ja organisaatiomuutos Uusi Hämeenlinna -työn myötä.

Investoinneilla tähdätään kaupungin elinvoiman lisäämiseen. Esimerkiksi infran rakentamiseen ja perusparantamiseen on varattuna 9 miljoonaa euroa. Myös elinkeinoalueisiin varataan yli 2,5 miljoonaa euroa.

Isoja rakennushankkeita on meneillään, mutta kaikki eivät näy heti kaupungin budjetissa. Esimerkiksi uimahallin rahoittaa Liikuntahallit oy ja Nummen palvelukeskus syntyy leasing-rahoituksella.

Suurin yksittäinen budjettikohde ensi vuonna on kk Tavastian rakennuttama lukio, jota Hämeenlinna rahoittaa maksamalla 8 miljoonaa kuntayhtymän peruspääoman korotuksena.

Koska veronkorotus puolitettiin kaupunginjohtaja Timo Kenakkalan ehdotuksesta, tasapainosta puuttuva vajaat kolme miljoonaa on raavittava kokoon mm. kaksinkertaistamalla metsänmyynti.

Apulaiskaupunginjohtaja Juha Isosuo sanoo, että näin voidaan tehdä toisinaan, sillä normaalivuosina metsistä on hakattu noin 70 prosenttia kasvusta.

Myös tontinmyyntiä aiotaan tehostaa kampajoin. Asemanrannan asemakaavan toivotaan niin ikään etenevän sujuvasti.

Budjetin kaikki yksityiskohdat eivät vielä ole täysin selvillä ja osin ne tarkentuvatkin vasta, kun lautakunnat linjaavat näkemyksensä valtuustokäsittelyn jälkeen.

Kaupunginhallitus äänesti veroprosentin lisäksi kuitenkin mm. varhaiskasvatuksen ryhmäkoosta. Sen pitäisi säilyä nykyisellään eli yksi työntekijä seitsemää lasta kohti.

Myös asiakasmaksujen korotuksen suuruudesta äänestettiin. Esitys oli korkein mahdollinen eli 30 prosenttia. Kaupunginhallituksen enemmistö päätyi kuitenkin 15 prosentin kannalle.

Äänestyksiä lienee odotettavissa myös kaupunginvaltuustossa 14. marraskuuta mm. Rengon Raitaharjusta, jonka peruskorjaus ei kaupunginhallituksen enemmistön mukaan tule kysymykseen.

Sen sijaan ikäihmisten lautakunnalle annetaan ohje, että sen pitää linjata, kuinka renkolaisten vanhusten pitkäaikaishoiva järjestetään Raitaharjusta luopumisen jälkeen.

Hämeenlinna aikoo olla lasten ja nuorten kaupunki.

– Se ei ole keneltäkään pois. Kun lasten ja nuorten on hyvä olla, se heijastuu positiivisesti myös iäkkäiden hyvinvointiin, kaupunginhallituksen puheenjohtaja Sari Rautio (kok.) pohtii.

Nuorille onkin kehitteillä stage-toimintamalli, jolla pyritään saamaan taas nuorisotakuu toimimaan tehokkaasti. HÄSA

Päivän lehti

5.12.2020

Fingerpori

comic