Kanta-Häme Hämeenlinna

Hämeenlinna ja Lahti näyttävästi Earth Hourissa – Lauantai-iltaa voi viettää somessa ja striimin välityksellä

WWF:n Earth Houria vietetään tänä vuonna lauantaina 28.3. kello 20.30–21.30, jolloin valot sammutetaan ilmaston ja luonnon hyväksi. Kuva: Anja Filppula
WWF:n Earth Houria vietetään tänä vuonna lauantaina 28.3. kello 20.30–21.30, jolloin valot sammutetaan ilmaston ja luonnon hyväksi. Arkistokuva: Anja Filppula

Miljoonat ihmiset näyttävät jälleen lauantaina 28.3. Earth Hourissa, kuinka huoli ilmastosta ja luonnosta koskettaa ihmisiä ympäri maailmaa.

Koronaviruksen vuoksi Earth Houria vietetään tänä vuonna turvallisesti kotona ja somessa. Lisäksi tunnettujen maamerkkien valot sammuvat useissa kunnissa ja kaupungeissa ympäri Suomen.

Hämeenlinnassa kaupunki, seurakunta sekä joukko järjestöjä olivat suunnitelleet Earth Hour -viikolle tapahtumia vilisevän Ilmaston viikon, mutta vallitsevan tilanteen vuoksi yleisötapahtumat on peruttu.

Ilmaston viikkoa voi kuitenkin viettää somessa sekä striimin välityksellä. Esimerkiksi Earth Hour -illan päätapahtuma on siirretty verkkoon.

Lahdessa kaupunki sekä useat yritykset ovat mukana ilmaisemassa huolensa ilmaston ja luonnon puolesta.

Lahdessa valot sammuvat muun muassa kaupungintalosta, radiomastoista, ABC-liikenneasemien mainostolpista sekä kauppakeskus Triosta. Heinolassa Earth Hourissa on mukana seurakunta, joka järjestää verkossa striimattavan Toivon tunti -tapahtuman.

Earth Hourin tunnetuin teko on sammuttaa turhat valot tunniksi, mikä on symbolinen ele ilmaston ja luonnon puolesta.

Tänä vuonna WWF haluaa nostaa esiin monimuotoisen luonnon merkityksen ilmastonmuutoksen torjunnassa sekä korostaa ihmisten yhtenäisyyttä.

– Elämme poikkeuksellista aikaa, joka vaatii meiltä yhteishenkeä ja solidaarisuutta. Siitä Earth Hourissakin on kyse. Meidän on huolehdittava toisistamme ja yhteisestä planeetastamme”, sanoo WWF:n pääsihteeri Liisa Rohweder tiedotteessa.

Huoli ilmastonmuutoksesta ja luonnon monimuotoisuuden häviämisestä on yhdistänyt miljoonat ihmiset ympäri maailmaa jo yli kymmenen vuoden ajan.

Viime vuonna Earth Houriin osallistui 188 maata tai maantieteellistä aluetta.

Suomessa Earth Hourissa kiinnitetään huomiota myös ruuan ilmastovaikutuksiin. Earth Hour tarjoaa mahdollisuuden rauhoittua hyvän kasvisruuan äärellä.

– Hyvä ruoka yhdistää ihmisiä myös silloin, kun emme voi kokoontua tapahtumiin tai suurten pöytien ääreen. Yhteisen kokkaus- ja ateriahetken voi järjestää etänäkin. Nyt on sallittua käyttää kännykkää ruokapöydässä”, vinkkaa tiedotteessa WWF:n ruokaan erikoistunut suojeluasiantuntija Mari Koistinen.

Earth Hour lyhyesti

Tapahtuman aikana näytetään valomerkki ilmaston ja luonnon puolesta sammuttamalla turhat valot.

Tänä vuonna kaikissa maissa valomerkin näyttäminen ei ole mahdollista, joten moni järjestää digitaalisia tapahtumia ja kannustaa osallistumiseen kotona.

Tapahtuman tarkoitus on innostaa ihmisiä ilmastoystävälliseen elämään ja viestiä päättäjille, että ilmastonmuutos ja luonnon monimuotoisuuden suojeleminen edellyttävät ripeitä toimia.

WWF:n Earth Houria vietetään tänä vuonna lauantaina 28.3. kello 20.30–21.30.

Alkoi Australiassa

Earth Hour sai alkunsa Australian Sydneyssä vuonna 2007, jolloin siihen osallistui yli kaksi miljoonaa ihmistä. Vuonna 2008 tapahtuma laajeni maailmanlaajuiseksi.

Vuonna 2019 mukana oli yhteensä 188 maata ja maantieteellistä aluetta sekä miljoonia yksityishenkilöitä, yhteisöjä ja yrityksiä.

Suomessa Earth Hour järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 2009. Vuonna 2019 Earth Houriin osallistui ennätysmäärä suomalaisia, jopa noin 1,7 miljoonaa (Kantar TNS).