Kanta-Häme

Hämeenlinna jaksaa kiinnostaa rakennusyhtiöitä: kerrostalojen nouseminen Asemanrantaan jatkuu

Pirkkalalaisen rakennusyhtiön toimitusjohtaja pitää Hämeenlinnaa erittäin kiinnostavana rakentamispaikkana.
Pirkkalalainen rakennusyhtiö Marvea aloittaa pian kahden kerrostalon rakentamisen tiedepäiväkodin ja vuokrakerrostalon naapuritonteille. Kuva: Pekka Rautiainen
Viime kesänä perustettu rakennusyhtiö Marvea aloittaa pian kahden kerrostalon rakentamisen tiedepäiväkodin ja vuokrakerrostalon naapuritonteille. Kuva: Pekka Rautiainen

Kerrostalojen nouseminen tasaisella tahdilla Asemanrantaan ei osoita laantumisen merkkejä.

Seuraavaksi kaupungin tämän hetken parhaalle rakennuspaikalle alkaa rakentaa pirkkalalainen rakennusyhtiö Marvea Oy.

Toimitusjohtaja Miikka Routama kertoo, että yhtiön varaamille kahdelle kerrostalotontille tulee yhteensä noin 150 asuntoa.

Tavoitteena on, että ensi vuonna saadaan molempien talojen rakentaminen käyntiin: ensimmäinen keväällä ja toinen viimeistään syksyllä.

Niin vuokra- kuin omistusasunnotkin mahdollisia

Talojen luonnossuunnittelu on nyt käynnissä. Yhtiö käy vielä pari kuukautta keskustelua kaupungin kanssa siitä, että luonnokset vastaavat asemakaavan henkeä.

Kaupunkirakennejohtaja Tarja Majurin mukaan (HäSa 31.8.2019) pareittain myytävien tonttien hakuehdoissa oli vaatimus, että toiseen on rakennettava jotain muuta kuin kovan rahan asumista. Vuokra- ja omistusasuntojen suhteesta ei kuitenkaan ole tarkempaa suunnitelmaa.

Myöskään Marvea ei ole vielä päättänyt eri asumismuotojen määriä.

– Haemme monipuolista jakautumaa, meille sopii kumpikin. Marraskuussa olemme viisaampia, Routama sanoo.

Jo yksi vuokrakerrostalo noussut

Toistaiseksi ainoa vuokra-asuntoja tarjoava kerrostalo Asemanrannassa on YIT:n rakentama asunto-osakeyhtiö Hämeenlinnan Logi. Se sijaitsee lähellä Pilkkeen tiedepäiväkotia, jonka toiminta käynnistyi elokuussa.

Alueella rakennetaan tällä hetkellä YIT:n Primo-nimistä taloa Possentielle, ensimmäisenä valmistuneen Origon viereen.

Perustusten valmistumisen jälkeen alkaa nousta myös Hämeenlinnan kaupungin pysäköintiyhtiön parkkitalo, jota rakennuttaja on alkanut kutsua Asemanrannan pysäköinti- ja palvelulaitokseksi.

”Me uskomme Hämeenlinnaan”

Hämeenlinnaan on viime aikoina rakennettu paljon niin omistus- kuin vuokra-asuntojakin. Riittääkö asunnoille kysyntää?

– Me uskomme Hämeenlinnaan. Se on erittäin mielenkiintoinen kaupunki, Routama vakuuttaa.

– Toki ympäri Suomea rakennettiin vilkkaina vuosina keskimääräistä enemmän, mutta nyt palataan normaalille tasolle. Hämeenlinnaan on keskimäärin rakennettu 300–400 asuntoa vuodessa. Kyllä minä uskon, että ainakin se taso säilyy.

Asemanrannan sijaintia Routama pitää erittäin hyvänä.

– Pitkällä aikavälillä kaupungit kehittyvät niin, että raideyhteyksien merkitys korostuu. Toki ydinkeskustan lisäksi Engelinranta on vieläkin parempi paikka, mutta mennee vielä kymmenisen vuotta, että se lähtee kunnolla kehittymään.

Aiemmat työtehtävät opettivat Hämeenlinnan asuntomarkkinan

Marvealla ei ole Hämeenlinnasta varattuna muita tontteja – vielä.

– Hyviä paikkoja on monta. Parhaillaankin tutkimme muutamaa kohdetta keskustan lähellä.

Routama tuntee Hämeenlinnan asuntomarkkinan hyvin. Hän toimi monta vuotta Pohjola-Rakennus Oy:n Tampereen ja Hämeenlinnan alueen toimitusjohtajana ja sitä ennen PEAB:n aluejohtajana.

Viime kesänä perustetun Marvean kasvuodotuksia Routama kuvaa maltillisiksi.

– Haluamme toki kasvaa, mutta alkavan yrityksen pitää ennen kaikkea varmistaa kannattavuus. Uskomme, että 3–5 vuoden päästä noin 50 miljoonan liikevaihto on realistinen tavoite.HÄSA