fbpx
Kanta-Häme Hämeenlinna

Hämeenlinna järjestelee sijoitussalkkuaan - Energialaitoksen myynnistä saadut rahat edelleen pääosassa

Sijoitukset jaetaan neljälle varainhoitajalle. Ensimmäinen 30 miljoonan potti on menossa Evli-pankille.
Hämeenlinna karsii sijoitustensa kuluja vähentämällä varainhoitajien määrää. Kaupungin "säästöpossussa" on tällä hetkellä noin 120 miljoonaa euroa. Arkistokuva. Kuva: Teamarbeit
Hämeenlinna karsii sijoitustensa kuluja vähentämällä varainhoitajien määrää. Kaupungin "säästöpossussa" on tällä hetkellä noin 120 miljoonaa euroa. Arkistokuva. Kuva: Teamarbeit

Hämeenlinnan kaupungin suunnitelma sijoitusvarojen hoidon uudistamisesta on etenemässä toteutusvaiheeseen. Tavoitteena on karsia salkunhoitajien lukumäärää kahdeksasta neljään tai kolmeen.

Ensimmäisenä kaupunki on kilpailuttanut noin 30 miljoonan euron omaisuuden hoidon. Kyseessä on lähes neljännes kaupungin noin koko sijoitusvarallisuudesta.

Kilpailutuksessa korkeimmat pisteet sai Evli Pankki ja kaupunginhallitus saa maanantaina eteensä esityksen Evlin valitsemisesta omaisuuden hoitajaksi.

Toinen noin 30 miljoonan euron salkku kilpailutetaan ensi vuonna tai myöhemmin.

Hämeenlinnan talousjohtaja Jussi Oksa kertoi elokuussa Hämeen sanomille, että salkkujärjestely porrastetaan usealle vuodelle kirjanpidollisista syistä.

– Omaisuus on arvostettu kaupungin kirjanpidossa hankintahintaan. Kun salkunhoitajaa vaihdetaan, arvonnousu kirjautuu voittona. En halua, että se kirjautuu yhdelle vuodelle, Oksa kertoi.

Sijoitussalkun pohjana on Hämeenlinnan Energian myynnistä kertynyt rahapotti, niin kutsuttu Hämeenlinna-rahasto.

Kaupunki sai 2000-luvun alussa Vattenfallilta energialaitoksen myynnistä 84,9 miljoonaa euroa, mistä sijoitettiin 74 miljoonaa. Tuo summa on ajan myötä kasvanut yli 110 miljoonaan euroon, vaikka rahastosta on myös nostettu lähes 50 miljoonaa euroa lähinnä kaupungin investointeihin.

Koko sijoitusomaisuuden arvo oli tämän vuoden alussa 119,4 miljoonaa euroa, joka hajautetaan nyt vaiheittain neljään salkkuun eri varainhoitajille. Samalla varoja siirretään korkosijoituksista osakkeisiin ja vaihtoehtoisiin sijoitustuotteisiin.

Varainhoitajien määrän vähentyessä vähenevät myös varojen hoidosta aiheutuvat kustannukset. HäSa

Menot