Kanta-Häme Hämeenlinna

Hämeenlinna julistettiin lastenmusiikin pääkaupungiksi - Hevisaurus on vuoden lastenyhtye

Valtakunnallisessa lastenmusiikkipäivän Jellonagaalassa Hevisaurus kruunattiin vuoden lastenmusiikkiyhtyeeksi.
Hevisaurus nappasi Jellonagaalassa vuoden lastenmusiikkiyhtyeen palkinnon. Kuva: Sony Music Finland
Hevisaurus nappasi Jellonagaalassa vuoden lastenmusiikkiyhtyeen palkinnon. Kuva: Sony Music Finland

Hämeenlinnan Verkatehtaan Vanaja-salissa vietettiin tiistaina toinen valtakunnallisen lastenmusiikkipäivän Jellonagaala, jossa lastenmusiikin tekijöitä ja merkkihenkilöitä palkittiin Jellona-pystein.

Samalla Hämeenlinna julistettiin lastenmusiikkipääkaupungiksi.

Vuodeksi kerrallaan myöntämällään Lastenmusiikkipääkaupunki-tunnustuksella yhdistys haluaa nostaa esiin kuntien roolia lastenmusiikin edistäjinä sekä kannustaa kyseistä kuntaa jatkamaan lastenmusiikkimyönteisellä tiellä myös tulevina vuosina.

Tunnustuksen otti vastaan apulaiskaupunginjohtaja Juha Isosuo, joka kiitospuheessaan kertoi, että Hämeenlinnan kaupungille ovat tärkeitä nimenomaan lapset, musiikki ja kulttuuri.

Juraheviä lapsille jo vuodesta 2009

Tiistaina järjestettyyn Jellonagaalaan oli kutsuttuna kattava joukko lastenmusiikkia tekeviä ja esittäviä ihmisiä, ja gaalassa huomioitiin lastenmusiikin moninaisuus puhein ja palkinnoin.

Kantavana ajatuksena vuoden 2019 lastenmusiikkipäivässä on, että lastenmusiikilla itsellään menee hyvin, mutta aikuisten on nostettava sitä näkyvämmin esiin ja kaikkien lasten saataville.

Gaalassa jaettiin yhdeksän Jellona-palkintoa. Jori Jellona on Lastenmusiikkipäivän maskottileijona, luonnollisesti Georg Malmstenin kaima.

Vuoden artistiksi/yhtyeeksi valittiin Hevisaurus, joka on tehnyt heavy metallia lapsille vuodesta 2009 alkaen.

Juttu jatkuu Hevisauruksen videon jälkeen.

Vuoden lastenlevyksi valittiin Soili Perkiön säveltämä Nallen talvi -levy ja vuoden lastenlauluksi vuoden 2019 Näppäri-kurssilaisten tekemä Kantti kestää!

Jellonagaalassa luovutettiin elämäntyöpalkinnot pokkasivat Maija Baric sekä Ritva ja Jorma Ollaranta.

Vuoden tulokkaaksi valittiin duo Mirkka & Luis, lastenmusiikintekijäksi Tuomo Rannankari ja vuoden lastenmusiikkiteoksi Lastenlaulukatu 10 vuotta.

Kunniamaininnan sai Käpylehmäorkesterin Hulivilivuoren avain -levy.

Gaalassa esiintyivät viime vuonna Vuoden musiikintekijä -palkinnon saaneet Orffit sekä Lastenmusiikki ry:n Satu Sopanen, Soili Perkiö ja Luca Gargano.

Lastenmusiikkipäivän suojelijana toimii Tasavallan presidentin puoliso Jenni Haukio.

Sata ilmaista lastenmusiikkitapahtumaa

Lastenmusiikkipäivän juhlakonsertti Verkatehtaan päänäyttämöltä striimattiin suorana ja se on nähtävissä Lasten oman radion YouTube-kanavalla. Lähes sata ilmaista lastenmusiikkitapahtumaa järjestetään tällä viikolla ympäri Suomea Lastenmusiikkipäivän kunniaksi.

Viime vuonna perustettu Lastenmusiikki ry pyrkii edistämään sekä lastenmusiikin että lastenmusiikintekijöiden asemaa yhteiskunnassa.

Yhdistys haluaa lisätä lastenmusiikin tietoisuutta kansallisella tasolla ja kehittää Suomessa tapahtuvaa lastenmusiikkikulttuuria ja –toimintaa. Ensimmäinen yhdistyksen tunnustus jaettiinkin jo gaalapäivän aamuna erillisessä Ääni 19 – lapsen oikeuksien foorumi -seminaarissa: Hämeenlinnalle myönnettiin Lastenmusiikkipääkaupunki 2020 -tunnustus.