Kanta-Häme

Hämeenlinna kannustaa kansalaisia vaikuttamaan itse

Jos, ette tienneet: Hauho on toimelias ja aktiivinen paikka. Sikäläiset eivät jää odottelemaan, että heille järjestetään jotain, vaan tekevät itse.

Tämä on pakko uskoa, sen verran vakuuttavasti Ilorannan yrittäjä Samu Lescelius asiasta todisti. Hän osallistui kaupunkilaisten osallisuusiltaan, ei yrittäjänä, vaan monien järjestöjen ja toimintaryhmien jäsenenä.

Hauholaiset ovat huomaamattaan ryhtyneet uuden Hämeenlinnan ihanneasukkaiksi.

Hämeenlinna pyrkii sorvaamaan tapaansa toimia uudenlaiseen malliin jo kesäkuusta alkaen. Vastavalittu valtuusto aloittaa silloin. Myös kaupungin organisaatio muuttuu.

Osana muutosta etsitään tapoja, joilla kaupunkilaiset pääsisivät entistä tehokkaammin osallistumaan heihin vaikuttaviin asioihin jo niiden valmisteluvaiheessa.

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Sari Rautio (kok.) pohti, että tavoitellaan tapoja, joilla jokainen ihan tavallinen ihminen voisi toimia ilman hierarkkisia rakenteita.

Hämeenlinnassa on muutaman vuoden ajan toiminut vaikuttajaraateja, joista toiset ovat toimineet aktiivisemmin, toiset vähemmän. Uudessa mallissa ne näyttäisivät loppuvan.

Ikäihmisten vaikuttajaraadin aktiivit ovat tähän päätökseen hyvin pettyneitä. Puheenjohtaja Pipsa Häkkinen muistutti, että vuoden 2013 alusta kokoontumisissa ja tilaisuuksissa on sentään käynyt yli tuhat ihmistä.

Raati on pystynyt esityksillään vaikuttamaan lautakunnan ja valtuuston päätöksiin.

Sari Rautio ja tilaajajohtaja Markku Rimpelä korostivat, että muutoksesta ei ole vielä päätetty. Rimpelä tosin muistutti, että myös erilaisia pop up -raateja on mahdollista järjestää.

Hyvin monet vapaaehtoistoiminnot tapahtuvat Hämeenlinnassa setlementin siipien suojissa.

Yhdessä tekeminen antaa iloa, vaikkapa seniorisinkkujen toiminta, josta Kirsti Tawast kertoi tai vapaaehtoistoiminta, josta Juhani Heino kertoi.

Nyt kaupunki etsii tapaa jolla voisi tukea ihmisten omaehtoista vaikuttamista. Sitä, miten muutkin, kuin hauholaiset innostuisivat toimimaan aktiivisesti lähiympäristön ja -asioiden hyväksi.

Rimpelä otti malliksi koulujen johtokunnat. Ne ovat monesti hyvin toimeliaita. Siitä todisteena paikalla ollut äiti innostikin kaikkia 15.5. torille homekoulujen vastaiseen mielenilmaukseen. 

———————–

 

Seniorisinkkujen toiminnasta tilaisuudessa kertoi Kirsti Tawast.

 

Päivän lehti

31.10.2020

Fingerpori

comic