fbpx
Kanta-Häme Hämeenlinna

Kuudesluokkalaisen isä väläytti Hämeenlinnan luokkaretkikiellon kiertämistä – Voiko kokonainen koululuokka anoa lomaa retkelle kaupungin ulkopuolelle?

Keväällä 2019 koronakriisi odotti vielä vuoden päässä, ja koululaiset tutustuivat Metsälammen tilan laamoihin Hattulassa. Nyt hämeenlinnalaiset oppilaat eivät pääse edes näin lähelle retkelle, koska kaupungin ulkopuolelle ei linjauksen mukaan voi mennä. Kuva: Riku Hasari
Keväällä 2019 koronakriisi odotti vielä vuoden päässä, ja koululaiset tutustuivat Metsälammen tilan laamoihin Hattulassa. Nyt hämeenlinnalaiset oppilaat eivät pääse edes näin lähelle retkelle, koska kaupungin ulkopuolelle ei linjauksen mukaan voi mennä. Kuva: Riku Hasari

Koronatilanteen takia Hämeenlinnan peruskoululaiset eivät pääse luokkaretkille kaupungin ulkopuolelle tänä keväänä.

Kaksi viikkoa sitten kaupungin valmiusjohtoryhmä linjasi, että Hämeenlinnan ulkopuolelle ei järjestetä opinto- ja leirikouluretkiä. Mahdollisuuksien mukaan opetusryhmät voivat tehdä retkiä lähiluontoon tai lähikohteisiin omina ryhminään koronarajoitukset huomioiden. Yökouluja ei saa järjestää kevään aikana lainkaan.

Pitkään suunniteltuja retkiä on jouduttu perumaan ja vuosia kerättyjä rahasummia palauttamaan. Varoitusaikaa on ollut niin vähän, ettei varausmaksuja välttämättä saa takaisin.

Hämeenlinnalainen kuudesluokkalaisen lapsen isä Urvelo Miettinen kertoi lauantaina Hämeen Sanomissa, että yhtenä vaihtoehtona on anoa kaikille luokan oppilaille lomaa ja toteuttaa retki vanhempien ohjauksessa.

Onko sille mitään estettä, että kokonainen koululuokka anoo lomaa omatoimista retkeä varten, Hämeenlinnan kaupungin opetustoimenjohtaja Mika Mäkelä?

– On tietysti ihan huoltajien oma ratkaisu anoa vapaata koulutyöstä. Me lähtökohtaisesti suhtaudumme myönteisesti huoltajien anomuksiin. Tilanne on tietysti vähän poikkeuksellinen, jos koko luokka anoo vapaata, mutta estettä sille ei ole. En ainakaan muista, että sellaista olisi ollut. Tavallisesti kyse on yksittäisen perheen lomista.

– Se ei olisi sitten koulun toimivallassa eikä voikaan olla, koska meillä ohjeistus on, että kaupungin ulkopuolelle retkiä ei tehdä. Koitamme omalta osaltamme turvata hyvän pandemiakehityksen, joka on lähtenyt liikkeelle.

Miten koko luokan loma-anomus toimisi käytännössä?

– Jokaisen huoltajan pitäisi anoa vapaata koulutyöstä oman lapsen osalta. Yhteistä hakemusta vapaasta ei voi tehdä.

– Jos on näkemystä siitä, että vapaasta olisi opinnoille haittaa, se tuodaan esille anomuksen yhteydessä. Luotamme siihen, että huoltaja arvioi oman lapsensa kohdalla, onko vapautus haitaksi koulutyölle.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen:

Viime viikolla hämeenlinnalainen koululuokka järjesti luokkaretken yhden oppilaan kotipihassa. Kuva: Sara Aaltio / HäSa

Miksi kaupungin ulkopuolisten retkien kiellosta päätettiin niin myöhään?

– Kun aloimme valmistella linjausta, valtiovalta oli tekemässä liikkumisrajoituksia Varsinais-Suomeen ja Uudellemaalle. Lisäksi meillä oli silloin parisataa oppilasta karanteenissa. Kehitys näytti aika huonolta, ja meillä oli ollut välillä myös etäopetusta.

– Hyvä, että tilanne on mennyt nyt nopeasti parempaan suuntaan. Silti saamme tällä tavalla suunniteltua ja turvallisesti vietyä loppuun kevätlukukauden. Siksi teimme linjaukset.

Harmillisesti on muitakin rajoituksia hienojen perinteiden kuten juhlien järjestelyihin liittyen. Kevätjuhlien osalta ei voitu jättää päätöksiä viime tippaan, koska järjestelytkin vaativat aikaa.

Onko linjauksesta tullut palautetta?

– Aika vähän on tullut kommentteja. Pääsääntöisesti ryhmät ovat tehneet suunnitelmia tavallista vähemmän, koska tilanne on ollut niin vaihteleva jo reilun vuoden ajan. Suunnitelmia tehneet ovat kyllä varautuneet myös siihen, että saattaa tulla peruutuksia.

– Ymmärrän, että linjaus herättää mielipiteitä puolesta ja vastaan. Retki on ollut tärkeä ja odotettu varsinkin kuudennella ja yhdeksännellä vuosiluokalla, kun yhteinen matka päättyy. Se on kyllä harmillista. HäSa

 

Lue lisää: Luokka keräsi 14 000 euroa kovalla työllä, mutta rahalle piti nyt löytää uutta käyttöä

Lue lisää: Kanta-Häme palaa koronarajoituksissa askeleen verran kohti normaalimpia oloja

Menot