Kanta-Häme

Hämeenlinna kokeilee palveluseteliä lasten päivähoidossa

Ensi elokuussa lasten päivähoitotilanteeseen odotetaan hienoista helpotusta, kun Hämeenlinna alkaa kokeilla palvelusetelin käyttöä. Tarvasmäen alueelle valmistuvaan yksityiseen päiväkotiin pääsevien lasten hoitoa tuetaan palvelusetelillä.

– Tämä on pilottikokeilu, jonka aikana katsotaan, millaisia hyötyjä palveluseteli tuo asiakkaille ja miten se vaikuttaa kaupungin talouteen, kertoo tilaajapäällikkö Seija Mäkinen.

Lasten päivähoitojono uhkaa kasvaa Hämeenlinnassa 120 lapseen jo tammikuussa. Pahimmat paineet ovat kantakaupungin länsiosassa ja keskustan alueella.

Hämeenlinnan kaupunki hakee keinoja, joilla päivähoitoon saadaan lisäpaikkoja kasvattamatta kaupungin investointeja tai menoja. Palveluseteliä on päätetty koekäyttää oululaisen Coronarian rakentamassa yksityisessä päiväkodissa, johon valmistuu 80–100 uutta päivähoitopaikkaa.

– Kaupungilla on väistämättä edessä isoja peruskorjauksia useammassa päiväkodissa. Taloustilanne ei anna myöten lisärakentamiseen, jolloin uusi yksityinen päiväkoti helpottaa tilannetta, Seija Mäkinen toteaa.

Palvelusetelin käyttö laajenemassa

Päivähoitosetelin käyttöä on suunniteltu laajennettavan vuonna 2016 toisen rakennettavan yksityisen päiväkodin palvelujen käyttöön. Vasta vuonna 2017 käyttö laajenisi siten, että kaikki yksityistä päivähoitoa käyttävät saisivat palvelusetelin käyttöönsä.

Coronaria on Seija Mäkisen kertoman mukaan kiinnostunut myös toisen päiväkodin rakentamisesta ja etsii parhaillaan sopivaa tonttia. Mäkinen korostaa, että myös muut yrittäjät voivat rakentaa päiväkodin.

Yksityisen palveluntuottajan hyväksyminen palveluseteliyrittäjäksi edellyttää, että palveluntuottaja täyttää kaupungin laatiman ja hyväksymän sääntökirjan kriteerit.

Pilottivaihe on tarpeen, sillä jos palveluseteli otetaan kerralla käyttöön koko päivähoitorintamalla, käyttöönotosta koituu kaupungille siirtymävuonna arviolta miljoonan euron lasku.

Lasku syntyy, kun päivähoitoseteli tasapäistää taksat siitä riippumatta, hoidetaanko lapsi kunnallisessa vai yksityisessä päivähoidossa.

Yksityisessä perhepäivähoidossa hoidettavasta lapsesta perhe saa yksityisen hoidon tuen lisäksi Hämeenlinna-lisää 200 euroa ja päiväkotihoidossa 315–485 euroa lapsen iästä riippuen.

Yksityinen päiväkotipaikka hoitopaikka maksaa huoltajalle tuista huolimatta noin 300 euroa enemmän kuin kunnallinen hoitopaikka.

Kun palveluseteli otetaan käyttöön, päivähoitopaikan hinta on kaikille setelin käyttäjille yhtä suuri eli yksityisestä päivähoidosta syntyvän lisälaskun maksaa kaupunki. (HäSa)