Kanta-Häme Hämeenlinna

Hämeenlinna on leikkaamassa varhaiskasvatuksen palveluseteliä

Leikkaus selvisi kaupungissa toimiville yksityisille päiväkodeille vasta tänä keväänä.
Palvelusetelin arvoa leikataan niin, että yksityiset palveluntarjoajat saavat jatkossa kaupungilta korvausta noin 500 euroa vähemmän vuodessa lasta kohden. Arkistokuva: Markku Tanni

Varhaiskasvatuksen palveluseteliä ollaan leikkaamassa Hämeenlinnassa.

Leikkaus päätettiin viime marraskuussa osana Hämeenlinnan kaupungin vuoden 2019 talousarviota, mutta se selvisi kaupungissa toimiville yksityisille päiväkodeille vasta tänä keväänä.

Jaarlin päiväkodit (JAP) lähetti viime viikolla asiakaskyselyn, jonka yhteydessä kerrottiin palvelusetelin leikkauksen aiheuttamasta paineesta etsiä säästöjä.

 

JAPin toimitusjohtaja Sari Järvinen moittii päätöstä ja sanoo asian tulleen yllättäen esille kaupungin tekemän valvontakäynnin yhteydessä. Leikkaus ei Järvisen mukaan nosta päivähoitomaksuja, mutta vähentää yksityisten toimijoiden kaupungilta saamaa korvausta noin 500 eurolla vuodessa lasta kohden.

– Kyse on niin merkittävästä summasta – meidän kohdallamme noin 150 000 eurosta vuodessa – ettei sitä voi napata pois jostain retkikassasta.

Summa vastaa noin neljän lastenhoitajan tai -opettajan palkkakustannuksia vuodessa.

 

JAP on paikallisesti suuri toimija, jonka neljässä yksikössä ja metsäeskarissa on yhteensä noin 300 lasta. Hämeenlinnassa toimii yhteensä yhdeksän yksityistä päiväkotia, ja syksyllä avataan yksi lisää.

Tänä vuonna kaupungin omassa palvelutuotannossa on 1-6-vuotiaita lapsia 2 150 ja palvelusetelillä tuotetuissa palveluissa 600 lasta. Kotihoidontuen piirissä lapsia on 790.

Sari Järvinen

Sari Järvisen mukaan leikkaus vaikuttaa väistämättä palvelutasoon. Yksityisten päiväkotien sopimus edellyttää, että ryhmässä on korkeintaan seitsemän 3-vuotiasta tai vanhempaa lasta yhtä aikuista kohden.

Varhaiskasvatusasetus sallisi kahdeksan lasta yhtä aikuista kohden.

– Meidän on pakko ryhtyä neuvottelemaan ryhmäkokojen kasvattamisesta. Tähän mennessä olemme myös ottaneet omasta henkilökunnasta sijaisen yllättävien sairastumisten tilalle, vaikka varhaiskasvatusasetus mahdollistaisi, ettei sijaista oteta.

 

Leikkauksen ajankohdasta päättää sivistys- ja hyvinvointilautakunta. Todennäköisesti setelien arvoa leikataan ennen syksyä.

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Sari Rautio sanoo, että leikkaus on osa viime vuonna päätettyjä noin kolmen miljoonan euron säästöjä.

– Kaupungin omasta päivähoidosta on pystytty löytämään säästöjä, joten vastaavaa halutaan myös yksityisiltä palveluilta.

 

Sari Järvinen huomauttaa, että yksityiset päiväkodit ovat pystyneet tarjoamaan saman tai paremman palvelutason halvemmalla kuin kaupungin omat päiväkodit.

– Meillä päiväkotipaikan hinta on jo nyt 12,5 prosenttia edullisempi kuin kaupungin oman tuotannon vastaava hinta. Ero syntyy henkilökunnan merkittävästi pienemmistä sairauspoissaoloista sekä siitä, että pystymme toimimaan tehokkaammin. Meillä esimerkiksi ruoka tehdään itse halvemmalla kuin keskuskeittiössä.

Rautio toteaa, että julkisella puolella on merkittävästi enemmän erityistä tukea tarvitsevia lapsia kuin yksityisillä toimijoilla.

– Tästä huolimatta asiakaskyselyjen perusteella vanhemmat ovat tyytyväisiä varhaiskasvatukseen niin kaupungin omissa kuin yksityisissä yksiköissä. HäSa