Kanta-Häme Hämeenlinna

Hämeenlinna maan pohjakastia – Asuntojen hinnat laskeneet reilusti

Hämeenlinnassa hintojen pudotus on yksi maan suurimmista.

Hämeenlinna on yksi Suomen heikoimmista kaupungeista, kun verrataan käytettyjen asuntojen hintojen kehitystä.

Maakuntakeskuksista Hämeenlinna painii samassa sarjassa kuin Kokkola ja Kouvola, jotka tunnetaan rajuista työpaikkojen menetyksistä ja taloudellisista vaikeuksista.

Tilastokeskuksen mukaan Hämeenlinnan vanhojen kerrostaloasuntojen hinnat ovat laskeneet 7,6 prosenttia vuosina 2015–18. Koko maassa hinnat ovat kohonneet keskimäärin runsaat 5 prosenttia. Pääkaupunkiseudun ulkopuolella hinnat ovat pysyneet koko lailla ennallaan.

– Kehitys on ollut yllättävän heikkoa sekä asuntojen kauppojen määrällä että hinnoilla, sanoo Sp-Kodin toimitusjohtaja Jukka Rantanen.

Rantanen tuntee kiinteistövälitysketjun johtajana asuntomarkkinat ja hämeenlinnalaisena kaupungin asiat.

Käytettyjen kerrostaloasuntojen hinnat ovat laskeneet, vaikka Hämeenlinnaan on viime vuosina rakennettu runsaasti uusia asuntoja. Näillä asunnoilla on myös tehty uusia kauppoja, jotka ovat nostaneet vanhojen asuntojen tilastollisia keskihintoja.

Kuluvan vuoden hintatilastot kertovat, että Hämeenlinnan asuntojen keskihintojen lasku ei ole pysähtynyt.

 

Syynä Hämeenlinnan heikkoon kehitykseen on väestön ja työpaikkojen vähentyminen. Veroa maksavien hämeenlinnalaisten määrä on laskenut.

– Vaikka Hämeenlinna ei ole kokenut mitään yksittäistä suurta työpaikkojen menetystä, työpaikkojen määrä on vähentynyt eikä uusia työpaikkoja ole syntynyt, Rantanen sanoo.

 

Hämeenlinna poikkeaa elinkeinorakenteeltaan esimerkiksi Kouvolasta, joka on kokenut rajuja yksittäisiä iskuja. Nykyisen Kouvolan alueelta on lakkautettu suuria paperitehtaita.

Rantasen mielestä Hämeenlinnalla olisi hyvät mahdollisuudet saada osansa uusista asukkaista, kun muualta Suomesta suuntautuu muuttoliike Etelä-Suomeen.

– Hämeenlinnasta on hyvät liikenneyhteydet. Asuntojen hinnat ovat kohtuulliset verrattuna pääkaupunkiseutuun. Luontoarvot ovat täällä kohdallaan.

Hämeenlinna ei kuitenkaan saa uusia asukkaita. Työpaikkojen menetyksen lisäksi kaupunki kärsii siitä, että monet VR:n junavuorot eivät enää pysähdy kaupungissa. Rantasen mielestä kaupungin mainekaan ei ole niin hyvä kuin täällä usein väitetään.

– Palvelut eivät ole niin hyvässä kunnossa kuin annetaan ymmärtää. Lapsiperheet selvittävät asioita ennen muuttoa ja vertailevat asuinpaikkoja.

Rantanen muistuttaa, että Hämeenlinnassa löydetään toinen toisensa jälkeen lähes kaikista kouluista ja päiväkodeista kosteushaittoja. Näitä vaurioita on muuallakin, mutta Hämeenlinnan ongelmat ainakin tiedetään.

Kiinteistönvälittäjät kärsivät heikosta asuntokaupasta ja hintojen laskusta. Hämeenlinnan Kotijoukkueen yrittäjä, LKV-kiinteistönvälittäjä Mika Helminen pitää kehitystä suorastaan kummallisena.

– Tämä olisi päättäjille herätyksen paikka. Hämeenlinnasta on lyhyet matkat. Kaupunki on upea, harrastusmahdollisuudet ovat hyvät ja palvelut ovat kunnossa.

Helmisen mielestä heikosta kehityksestä pitää puhua ja ongelmat nostaa pöydälle.

– On oltava realisti, kun puhutaan ihmisten arvokkaasta omaisuudesta. HÄSA

Kommentti: Ruususen unta kouvolaksi

Hämeenlinnassa asunnot ovat perinteisesti olleet suhteellisen kalliita. Kaupungissa on mennyt hyvin ja asunnoille on löytynyt ostajia. Asumiskustannukset ovat kuitenkin olleet kohtuullisia.

Suhde on kääntynyt ympäri, väärin päin.

Hämeenlinna on kärsinyt päätöksistä, joilla on yksipuolisesti suosittu maan suurimpia keskuksia. Monet asiat ovat menneet pieleen, mistä osin voimme syyttää itseämme.

Tilannetta ei ole ymmärretty eikä sitä ole haluttu poliittisesti niellä. Päättäjämme eivät myönnä, että olemme putoamassa mutasarjaan. Onko tämä se kaupunki, joka voitti jääkiekon Suomen mestaruuden? Kouvolan vaikeudet on helpompi ymmärtää kuin Hämeenlinnan.

Tosiasiat pitäisi tunnustaa, jotta kyettäisiin tekemään korjausliikkeitä.

Arno Juutilainen