Kanta-Häme

Hämeenlinna maistuu lähes mustalta

Miltä maistuu 375-vuotias Hämeenlinna? Tätä pohti joukko hämeenlinnalaisia oluen ystäviä taannoin talvella.

Ensi vuonna vietettävän Sibelius-juhlavuoden sivutuotteena on ideoitu Hämeenlinnan juhlaolut, jota on saatu juuri kaupunkiin ensimmäiset pullolliset.

– Kun idea juhlaoluesta oli pulpahtanut pintaan, otin yhteyttä Vakka-Suomen panimoon, ja siellä innostuttiin ajatuksesta myös, kertaa kahvilayrittäjä Teemu Kukko.

Hän on mukana Sibeliuksen juhlavuotta valmistelevassa työryhmässä ja on myös oluen ystäviä edustavan Kohtuullisen Hutikan Pyhän Veljeskunnan perustajajäsen.

Veljeskunta toimi myös makuraatina, kun kaupungin juhlaolutta valittiin. Kuudesta ehdokkaasta raati päätyi saksalaistyyppiseen schwarzbieriin eli pohjahiivakäymisellä valmistettuun lageriin, joka on väriltään lähes musta.

– Kun mietimme kaupungin ykkösmakua, tuli mieleen linna ja pitkä historia. Siitä taas tulivat mieleen tummat sävyt, Kukko kertoo.

Lageroluen poikkeuksellinen, tumma väri tulee yli 200 asteen lämpötilassa paahdetuista erikoismaltaista. Ne myös antavat oluelle vahvan, lähes savuisen tuoksun ja kuivan lakritsimaisen maun.

Vappuaattona Teemu Kukko kävi esittelemässä uutta juhlajuomaa kaupungin johdolle. Apulaiskaupunginjohtaja Juha Isosuo vastaanotti pullot paitsi omasta myös muissa työtehtävissä olleen kaupunginjohtaja Timo Kenakkalan puolesta.

Hämeenlinnan 375-vuotisjuhlaolut antaa samalla myös esimakua säveltäjämestari Jean Sibeliuksen juhlavuodeksi. Sen kunniaksi suunnitellaan juhlaolutta, joka tulisi jakeluun koko maassa.

Kaupungin juhlaolutta on alkajaisiksi valmistettu 2 000 pullon erä, ja sitä on myynnissä K-ketjun isoissa myymälöissä ja olutravintola Birgerissä.

Kohtuullisen Hutikan Pyhä Veljeskunta on jo perinteiseen tapaan valinnut myös Vuoden Otto-pojan. Arvonimen kantajaksi on valittu Tiiriön Citymarketin kauppias Jouni Monto. (HäSa)

Päivän lehti

27.10.2020

Fingerpori

comic