Kanta-Häme

Hämeenlinna matkaa Niskavuorelle

Hauhon Niskavuoriseminaarissa puhutaan tänä vuonna Hämeenlinnan kaupungista. Kaupungin ja ympäröivän maaseudun yhteiselo valikoitui aiheeksi mm. Hämeenlinnan 375-vuotisjuhlan kunniaksi. Lisäksi tekeillä olevan Hauhon historian kolmannen osan näkökulmana on maalaispitäjän ja läheisen kaupungin vuorovaikutus.

Millaista on ollut maatalous Hämeenlinnan kaupungissa? Miten maataloutta on kehitetty? Miten Hämeenlinnan seudun maisemat ovat vedonneet elokuvantekijöihin?

Näihin kysymyksiin etsitään vastauksia Hauhotalossa Hauhon Niskavuoriviikon seminaarissa keskiviikkona 25.6.

Kesähauholainen, filosofian tohtori Anna-Maria Vilkuna perehdyttää kuulijansa Hämeenlinnan kaupungin laajentumiseen aikojen saatossa.

Filosofian tohtori Erkki Wuolijoki on kaivanut esiin tietoa Hämeen läänin maanviljelysseuran alkuajoista. Hauholainen Wuolijoen rustholli on ollut esikuvina niin Hella Wuolijoen näytelmille kuin hämäläisen maanviljelyksen kehittämiselle.

Hauhon pitäjänhistorian kolmannen osan kirjoittaja, filosofian tohtori Ilkka Teerijoki kertoo maataloudesta ja sen merkityksestä Hämeenlinnan kaupungissa.

Seminaarin päätteeksi syvennytään Hämeenlinnan seutuun suomalaisten elokuvien maisemana. Aiheesta kertoo Suomen kansallisfilmografia -tietokannan toimittaja, elokuvatutkija Juha Seitajärvi.

Johdatuksena aiheeseen nähdään Suomi-Filmin vuonna 1958 tekemä lyhyt dokumenttielokuva ”Hämeenlinna, ensi kerran….”. Se esittelee Hämeenlinnan kaupunkikuvaa, elinkenoelämää ja nähtävyyksiä.

Kertojana filmissä on Reino ”Palle” Palmroth, joka oli Hauhon kirkkoherran Wilhelm Palmrothin poika. (HäSa)

Hämeenlinna 375 vuotta – kaupunki matkalla Niskavuorelle -seminaari pidetään Hauhotalossa keskiviikkona 25.6. kello 12–17.