Kanta-Häme

Hämeenlinna nousi vertailussa turvallisimpien kaupunkien joukkoon – Poliisi ei arvosta tilastoa kovin korkealle

Parantunut sijoitus vertailussa johtuu osin resurssipulasta. Indeksiä vääristää esimerkiksi liikennevalvonnan resursseja vähentäneet EU-kokoukset.
Kuvituskuva.

Hämeenlinna oli viime vuonna Suomen neljänneksi turvallisin kaupunki poliisin katuturvallisuusindeksin mukaan. Hämeenlinna sijoittui Espoon, Joensuun ja Kouvolan jälkeen maan turvallisimpien kaupunkien joukkoon 15 suurinta kaupunkia kattavassa vertailussa.

Katuturvallisuus heikkeni indeksin mukaan kymmenessä suuressa kaupungissa ja parani viidessä.

Asiasta kirjoittaneen Helsingin Sanomien vertailun mukaan valtakunnallinen indeksi on parantunut lähes koko 2010-luvun ajan.

Huomioitu tyypillisesti julkisilla paikoilla tapahtuvat rikokset

Indeksissä huomioidaan rikoksia, joita tehdään tyypillisesti julkisilla paikoilla. Tällaisia ovat esimerkiksi pahoinpitelyt, ryöstöt, rattijuopumukset ja vahingonteot. Vakavat rikokset saavat lieviä tekoja suuremman painoarvon.

Rikosten määrät on suhteutettu kunkin kunnan asukaslukuun. Henkirikokset ja seksuaalirikokset eivät vaikuta indeksiin. Kyseiset vakavat rikokset on aikoinaan päätetty jättää pois indeksistä, koska suuri osa niistä tapahtuu julkisten paikkojen sijasta yksityisissä tiloissa.

Indeksiä kannattaa lukea myös rivien välistä, sillä poliisin rikollisuutta paljastavan toiminnan tehokkuus ja resurssit vaikuttavat indeksiin.

Esimerkiksi liikennerikosten osalta Hämeenlinna oli indeksin mukaan ”turvallisempi” kuin vuonna 2018. Syy löytyy vähentyneestä liikennevalvonnasta.

Hämeen poliisin päällikkö Ilkka Koskimäki kertoo, että poliisilaitoksen alueella jäi kiinni vuonna 2019 noin 180 rattijuoppoa vähemmän kuin vuonna 2018.

Poliisipäällikkö Ilkka Koskimäen mukaan Hämeen poliisin erityisenä teemana tänä vuonna on verkkorikollisuus, joka on lisääntynyt. Kuva: Lassi Puhtimäki
Poliisipäällikkö Ilkka Koskimäki. Kuva: Lassi Puhtimäki

– Meillä oli viime vuonna liikennevalvonnassa selvästi toissavuotta vähemmän väkeä, koska henkilöstöä oli työkomennuksilla pääkaupunkiseudulla EU-kokousten vuoksi.

”Emme juuri liputa”

Koskimäki sanoo, ettei katuturvallisuusindeksiä arvosteta poliisin keskuudessa kovin korkealle.

– Indeksi on yksi mittari, mutta emme me sitä juuri liputa.

Laitoksen poliisihenkilöstön määrä on ollut Koskimäen mukaan viime vuonna hienoisessa nousussa. Tämän luulisi tarkoittavan, että poliisi pystyy toimimaan jatkossa tehokkaammin, mikä taas voi muuttaa Hämeenlinnaa indeksissä entistä turvattomammaksi.

– Tehtävämme lisääntyvät jatkuvasti, minkä vuoksi joudumme suuntaamaan resursseja muualle kuin perustyöhön. Päivittäistutkinnassa ja kentällä toimivien poliisien määrä ei ole kasvanut, Koskimäki toteaa. HäSa

 

Juttua täydennetty Koskimäen kommenteilla ja luvuilla Hämeen poliisin liikennevalvonnasta 20.1. kello 16.05

Päivän lehti

18.9.2020

Fingerpori

comic