Kanta-Häme

Hämeenlinna on palveleva urheilu- ja kulttuurikaupunki

Kerrankin tulee Hannu Kärpäseltä (kesk.) positiivista palautetta Hämeenlinnan kaupungin toiminnasta.

Parhaillaan päivitetään kaupungin strategiaa. Se ohjaa kokonaissuunnittelua ja lautakuntien toimintaa alkaneella valtuustokaudella.

Kaupunginhallituksessa istuva Kärpänen sanoo, että nyt työssä on kuultu laajalti kaupunkilaisia ja siihen pääsee vieläkin vaikuttamaan.

Kärpänen on myös toiveikas, että strategiaan saadaan painopisteiksi muun muassa kaupunkilaisten yhdenvertainen kohtelu ja tietysti tasapainoinen talous, jonka mukana kaikki toiminta nousee tai kaatuu.

– Tärkeissä asioissa, joita halutaan uuteen visioon sisällyttää, on mukana maaseudun ja liitosalueiden nostaminen näkyviin. Mielestäni on tärkeää, että myös maaseudun ihmiset kokevat kaupungin omakseen.

Kärpänen huomauttaa, että edellytyksenä tietysti on se, että palveluja on tarjolla yhdenvertaisesti.

– Että lähipalveluiksi koetut asiat pysyvät kylillä, eivätkä pakene keskikaupungille.

Laaja joukko vaikuttaa

Strategiaa on ollut laatimassa ennätysmäisen laaja joukko kaupunkilaisia. Konsulttina toimivan FCG:n edustajat toteavat, ettei mikään muu kunta ole kuullut strategiatyössä näin laajalti kuntalaisia.

– Meillä on tehty henkilöstölle kaksi kyselyä. Vaikuttajaryhmät ovat pohtineet strategiaa työpajoissa. Myös esimiehet, johtoryhmä ja elinkeinoelämä ovat pohtineet asiaa omissa työpajoissaan, valtuuston puheenjohtaja Sari Rautio (kok.) listaa.

Tulevalla viikolla vuorossa ovat vanhus- ja vammaisneuvosto sekä nuorisofoorumi. Myös valtuustoryhmät ovat jo lausuneet oman näkemyksensä valtuustokauden ohjenuorista.

Jo nyt on noussut esille se, että kulttuurin, historian ja urheilun merkitys kaupungin imagolle on suuri ja niitä pitäisi painottaa vielä nykyistäkin enemmän.

– Se on myös hienoa, että se kaupunki koetaan jo palvelevaksi, viihtyisäksi ja vetovoimaiseksi, Sari Rautio pohtii.

Myös uudistumista pidetään tärkeänä asiana.

Kesäkuussa valtuustoon

Sari Rautio arvioi silti, että vielä käydään paljon keskustelua esimerkiksi monituottajamallista, josta Hämeenlinnassa on kokemusta muun muassa päivähoidossa ja vanhustenhuollossa.

– Sehän ei tarkoita, ettemmekö antaisi arvoa kaupungin omalle palvelutuotannolle, joka tekee älyttömän hyvää kehitystyötä.

Kun eri tahojen visioita on koottu yhteen, silmiin pistää se, että taulukosta puuttuu avoimuus.

– Se on hämmentävää. Nämä ovat asioita, jotka useimmin ovat nousseet esille, Rautio vakuuttaa ja sanoo, ettei avoimuudesta missään tapauksessa ole tarkoitus luopua.

Strategiaa valmistellaan vielä muun muassa valtuustoseminaarissa. Valtuuston on tarkoitus päättää siitä kesäkuussa.

Sen pohjalta laaditaan useita ohjelmia, jotka ohjaavat kaupungin toimintaa. Niitä tehdään palveluille, elinkeinojen kehittämiseen, talouteen ja tuottavuuteen, henkilöstölle, maapolitiikkaan ja myös omistajapolitiikkaan.

Strategiatyön ohjausryhmässä istuva Hannu Kärpänen muistuttaa, että kaupungin palautekanavien kautta ehtii vielä antaa vinkkejä työhön.

– Ja valtuutettujahan saa aina lähestyä näissä ja muissakin asioissa. (HäSa)

Päivän lehti

24.10.2020

Fingerpori

comic