Kanta-Häme

Hämeenlinna ottaa aikalisän valinnanvapauskokeilussa

Hämeenlinnassa on päätetty siirtää sote-uudistukseen liittyvän valinnanvapauskokeilun alkua kuukaudella.

Alunperin tarkoitus oli, että kokeilu käynnistyisi Jukolan sekä Lammi-Tuuloksen terveysasemien alueella ensi vuoden alussa, mutta aloitus siirtyy näillä näkymin kuukaudella eli helmikuun alkuun.

– Avoimia kysymyksiä ja järjestelyjä on niin paljon, ettei vuoden vaihde ollut realistinen ajankohta, sanoo kehittämispäällikkö Niina Haake Hämeenlinnan kaupungilta.

Hän kertoo, että aikalisään on päädytty muuallakin kokeilun piiriin valituilla paikkakunnilla tai alueilla, sillä esimerkiksi rahoituspäätökset tarkentuvat vasta nyt.

Kokeilun ideana on, että mukaan valittujen alueiden asukkaat voivat valita vapaasti julkisista tai sellaisista yksityisistä terveyspalvelujen tuottajista, jotka ovat sitoutuneet tuottamaan julkisia terveyspalveluja kokeilun aikana. Asiakas maksaa palvelusta saman verran kuin terveyskeskuskäynneistä.

Sosiaali- ja terveysministeriö on myöntänyt Hämeenlinnalle kaksi miljoonaa euroa kokeilua varten.

Niina Haake kertoo, että Jukolan sekä Lammin ja Tuuloksen asukkaille lähetetään kokeilua koskevat kirjeet vuoden vaihteessa. Niissä kerrotaan kokeilusta ja sen käytännön järjestelyistä.

Yksityisten palveluntuottajien haku käynnistetään Haaken mukaan mahdollisimman pian. Kaupunki määrittää kriteerit, jotka mukaan valittavien palveluntuottajien tulee täyttää.

Näin kerätään tietoa ja kokemuksia sote-uudistusta varten. Hämeenlinnassa painopisteenä ovat etenkin sähköiset palvelut ja niiden toimivuus.

Haaken mukaan on erittäin kiinnostavaa nähdä esimerkiksi se, kuinka moni kuntalainen valitsee yksityisen palveluntuottajan, kun se on mahdollista julkisen palvelun hinnalla.

– Tätä asiaa on selvitetty esimerkiksi Jyväskylän seudulla, ja myös tuoreessa Sitran tutkimuksessa. Arvioiden mukaan yksityisten palveluiden puoleen kääntyisi noin 15-30 prosenttia asukkaista, hän sanoo.

Sitran syyskuussa teettämän ja juuri julkistetun kyselyn mukaan noin puolet kansalaisista on kiinnostuneita vertailemaan sosiaali- ja terveydenhuollon palveluntuottajia.

Kyselyyn vastasi 2 052 ihmistä. Eniten laajentuva valinnanvapaus kiinnosti pienituloisia ja niitä, jotka käyttävät terveyspalveluja enemmän kuin muut. HÄSA

Päivän lehti

30.10.2020

Fingerpori

comic