Kanta-Häme

Hämeenlinna pääsi eroon Innoparkin johdannaisista

Linnan Kiinteistökehitys on päässyt eroon ”peikosta” eli Innoparkin ottamista strukturoiduista johdannaisista. Hämeenlinnan kaupungin omistama yhtiö sai johdannaisista rahaa 2 miljoonaa euroa.
 
– Helvetin iloisia, Linnan Kehityksen hallituksen puheenjohtaja Juha Kallioinen (kok.) kuvaa tunnelmia.
 
Hämeenlinnan kaupungin ja sen elinkeinoyhtiön Linnan Kehityksen johto järjestivät perjantaina nopeasti tiedotustilaisuuden, jossa kerrottiin johdannaisten myynnistä. Johdannaisten markkina-arvo oli pitkään hirvittävästi tappiollinen.
 
– Viime päivinä arvo heilahteli. Se heilahti rajusti torstaina, mikä liittyi Sveitsin frangin heilahteluun, Kallioinen kertoo.
 
Hämeenlinnan kaupunki siis pääsi ainakin osittain Sveitsin aiheuttaman myllerryksen mukana eroon johdannaisista. Sveitsi päästi valuuttansa arvon yhtäkkiä kellumaan, mikä vahvisti valuutan euroarvoa hetkessä lähes 30 prosenttia.

Varmat tuotot …olivat loppuneet

Innopark otti vuonna 2007 strukturoituja johdannaisia 40 miljoonalla eurolla. Johdannaisilla rahoitettiin Innoparkin toimintaa ja ne ehtivät tuottaa 4,4 miljoonaa euroa. Viime vuonna niistä syntyivät myös vajaan 400 000 euron kulut ja varmat tuotot loppuivat. Riskit johdannaisista olisivat jatkuneet vuoteen 2032.
 
Johdannaiset siirtyivät kaupungin yhtiöjärjestelyissä Linnan Kehitys -konsernin tytäryhtiölle Linnan Kiinteistökehitykselle. Johdannaisten nimellistä pääomaa pystyttiin vähentämään 10 miljoonalla eurolla. Samalla riskejä siirrettiin tuleville vuosille.
 
– Pitkään oli tilanne, että ei ollut lainkaan markkinoita tällaisille johdannaisille. Finanssiyritykset ilmoittivat, että ne hävittävät johdannaisensa, Linna Kehityksen talousjohtaja Jorma Taipalus kertoo.
 
Linnan Kiinteistökehitys käytti ulkopuolista asiantuntijaa johdannaisten arviointiin. Johdannaiset jaettiin kahteen osaan, joista toisen pääoma-arvo oli 20 miljoonaa euroa ja toisen 10 miljoonaan euroa. 20 miljoonan euron johdannaisten voitoksi tai tappioksi arvioitiin 28 miljoonaa euroa. 10 miljoona euron johdannaisista ei ollut odotettavissa tuottoa vaan ainoastaan 10 miljoonan euron riski.
 
– Korkeintaan 10 miljoona euron riski oli arvaus, Linnan Kehityksen toimialajohtaja Harri Laine sanoo.
 
Johdannaisista oli voinut syntyä 38 miljoonan euron tai jopa suuremmat tappiot kaupungille. Laine toteaa, että riski johdannaisista oli aivan liian suuri.

Yhtiö odotti… sopivaa hetkeä

Linnan Kehitys päätti seurata johdannaisten markkina-arvoa ja myydä johdannaiset sopivalla hetkellä. Kaupunki antoi luvan kauppoihin ilman sen lupaa, koska ratkaisu oli tehtävä sopivan tilanteen tullen nopeasti.
 
– Olen tosi tyytyväinen. Vahva kiitos Linnan Kehityksen hallituksen puheenjohtajalle, joka oli koko ajan mukana neuvottelemassa asiasta, Hämeenlinnan apulaiskaupunginjohtaja Juha Isosuo sanoo.
 
Johdannaiset myytiin markkinaehtoisesti. Niiden myyjä, Pohjola Pankki, ei siis lunastanut johdannaisia itselleen vaan myi ne edelleen.
 
Hämeenlinna ja Linnan Kehitys eivät viime vaiheessa edes neuvotelleet myyjän kanssa sovitteluratkaisusta. Myyjä ei välttämättä antanut johdannaisista maallikko-ostajalle kaikkea sitä tietoa, minkä laki edellyttää annettavan.
 
– Tällaisista asioista keskusteltiin kaupungin elimissä aikoinaan. Vaihtoehto ei ollut pitkään aikaan esillä, Isosuo kertoo. (HäSa)