Kanta-Häme Hämeenlinna

Hämeenlinna parantaa lastensuojelun sijaishuollon valvontaa

Hämeenlinna joutui monen muun kunnan tavoin selvittämään lastensuojelun sijaishuollon käytäntöjä sen jälkeen, kun Pohjolakodin epäkohdat tulivat julki yllätystarkastuksen jälkeen.
Kuva: Soile Toivonen
Kuva: Soile Toivonen

Pohjois-Pohjanmaan Muhoksella sijaitseva koulukoti Pohjolakoti joutui viime elokuussa otsikoihin lainvastaisten ja lapsia alistavien käytäntöjensä vuoksi. Pohjolakotiin on sijoitettu lapsia ja nuoria monista kunnista, yksi myös Hämeenlinnasta.

Hämeenlinnassa apulaisoikeusasiamies Maija Sakslin on kiinnittänyt huomiota erityisesti siihen, että sijaishuoltoa hoitavilla ja valvovilla työntekijöillä on liian suuri määrä asiakkaita eli keskimäärin 45 asiakasta sosiaalityöntekijää kohti.

Tilanne on kuitenkin paranemassa. Kaupungin perhe- ja sosiaalipalveluiden johtaja Marika Paasikoski-Junninen kertoo, että sijaishuollon valvontaan on saatu täksi vuodeksi lisäresurssia. Lisäksi hän uskoo, että uusi, tiimeihin perustuva systeeminen toimintatapa tuo tuloksia.

– Sijaishuoltoon on saatu yksi uusi sosiaaliohjaajan vakanssi, lisäksi lastensuojelun perheterapeutti on aloittanut työskentelyn sijaishuollon tiimin kanssa.

Lisäksi ensi vuodeksi suunnitellaan yhtä sosiaalityöntekijän virkaa lisää.

Paasikoski-Junninen iloitsee erityisesti perheterapeutin antamasta tuesta.

– Näin saamme siirrettyä entistä paremmin huomiota kohtaamisiin ja perheen ihmissuhteisiin.

Hämeenlinnassa niin kuin monessa muussakin kunnassa on kehitetty tiimityöskentelyä muun muassa sen takia, ettei sosiaalityöntekijöitä ole helposti saatavilla virkoihin, ja vaihtuvuus on alalla suurta,

– Lastensuojelussa työskentelee sosiaalityöntekijöiden lisäksi sosiaaliohjaajia ja perheohjaajia. Sijaishuollossa oleva lapsi voi siis tavata välillä esimerkiksi sosiaaliohjaajan.

Paasikoski-Junninen korostaa, että sosiaalityöntekijäkin on edelleen kuviossa mukana. Esimerkiksi silloin, kun lapselle tehdään asiakassuunnitelmaa, sosiaalityöntekijä on aina paikalla.

Tiimityöskentelyäkin haittaa se, että työntekijöitä on liian vähän asiakasmäärään nähden.

– Systeeminen malli vaatisi sitä, että meillä olisi vähemmän lapsia per tiimi, Paasikoski-Junninen sanoo.

Kaupungin sosiaali- ja terveyslautakunta käsittelee apulaisoikeusasiamiehelle annettavaa selvitystä kokouksessaan tällä viikolla. HÄSA