Kanta-Häme Hämeenlinna

Hämeenlinna pistää lihoiksi Aina Groupin osakkeet – Konsultti kerää tarjouksia

Kaupunki myy omistamansa Aina Groupin osakkeet.
Hämeenlinnan entinen kaupunginjohtaja Tapani Hellstén edusti pitkään kaupunkia Aina Groupin hallituksessa. Hellstén ja Aina Groupin tuolloinen toimitusjohtaja Jaakko Nevanlinna (vas.) osallistuivat yhdessä seminaariin vuonna 2006. Kuva: Esko Tuovinen
Hämeenlinnan entinen kaupunginjohtaja Tapani Hellstén edusti pitkään kaupunkia Aina Groupin hallituksessa. Hellstén ja Aina Groupin tuolloinen toimitusjohtaja Jaakko Nevanlinna (vas.) osallistuivat yhdessä seminaariin vuonna 2006. Kuva: Esko Tuovinen

Hämeenlinnan kaupunki myy omistamansa Aina Groupin osakkeet. Kaupunki avaa konsultin kautta tarjouskilpailun osakkeista.

Kaupunginhallitus päätti maanantaina osakkeiden myynnistä. Myynti perustuu siihen, että konsernirakenneselvityksen mukaan konsernirakennetta tiivistetään ja sitoutunutta pääomaa vapautetaan.

 

Hämeenlinnan kaupunki on runsaan 4 prosentin osuudella yksi suurimmista Aina Groupin osakkaista. Kaupunki tuli yhtiön omistajaksi, kun konserni muodostettiin yhdistämällä Hämeen Sanomat, Hämeen Puhelin ja Hämeen tietotekniikkakeskus vuonna 2001. Hämeen tietotekniikkakeskus oli kaupungin yhtiö, joka rakensi kaupungille hallinnon tietoverkon.

Hämeenlinna kirjaa merkittävän myyntivoiton ja muut tulot Aina Groupin osakkeista. Osakkeet on merkitty kaupungin taseeseen vajaan 350 000 euron hankintahinnasta, mikä on runsaat 146 euroa osakkeelta. Yhtiön hallitus esittää toukokuun yhtiökokoukselle, että kustakin osakkeesta maksetaan osakkaille 39 euroa osinkoa ja 180 euroa pääoman palautusta. Privanetin ylläpitämässä kauppapaikassa yhtiön osakkeilla on viime aikoina tehty kauppaa 400–500 euron kappalehintaan.

 

Kaupunki palkkaa konsultin keräämään tarjouksia sen osakkeista 10. kesäkuuta asti. Kaupunki ehtii siten saada osakkeista osinkoa ja pääoman palautuksia 523 410 euroa ennen niiden myyntiä.

Hämeenlinnan omistajapoliittisten linjausten mukaan kaupungin tulee luopua omaisuudesta ja sellaisista yhteisöomistuksista, jotka eivät palvele kunnan toimintaa tai strategisia tavoitteita. Hämeenlinna on siten puhdistamassa tasettaan useista omistuksista.

Viime viikolla kaupunginhallitus päätti kuitenkin säilyttää Hämeenlinnan Pysäköinti -yhtiön. Jos kaupunki olisi purkanut yhtiön tai sulauttanut sen toiminnan johonkin toiseen yhtiöön, yhtiöstä olisi purkautunut myös taloudellisia rasitteita.

 

Hämeenlinna on jo saanut ostotarjouksia Aina Groupin osakkeista. Kaupunki on kuitenkin katsonut, ettei se voi myydä osakkeita ellei se anna muille ostajille mahdollisuutta osakkeiden ostamiseen. Kaupungin konsulttina osakkeiden myynnissä toimii 3J Partners -yhtiö.

Hämeen Puhelin ja Hämeen Sanomat, jotka muodostivat Aina Groupin, ovat Hämeenlinnan vanhimpia yrityksiä. Aina Group myi viime vuonna ICT-liiketoimintaa harjoittaneen tytäryhtiönsä Aina Comin Telialle. Konserni harjoittaa nyt vain medialiiketoimintaa. HÄSA