fbpx
Kanta-Häme

Hämeenlinna pyrkii vapaan valinnan koekentäksi

Valinnanvapaus voi joillekin hämeenlinnalaisille tulla ajankohtaiseksi jo ensi vuoden alussa.

Hämeenlinna pyrkii mukaan kokeiluun, jolla testataan valinnanvapautta terveyspalveluissa, mutta myös joissakin sosiaalipalveluista.

Käytännössä se tarkoittaisi, että kaupungista valitaan jokin alue, jonka asukkaat saivat hakea perustason sote-palvelut julkiselta puolelta tai kriteerit täyttäviltä yhteistyökumppaneilta. Ne voivat olla joko yksityisiä yrityksiä tai 3. sektorin toimijoita.

Hyvinvoinnin ja terveyden ministerityöryhmä linjasi tällä viikolla kokeilun suuntaviivat. Se kulkee palvelusetelikokeilun nimellä, koska vapaa valinta rahoitetaan tässä vaiheessa palveluseteleillä.

– Jotta ei tarvitse näin tiukalla aikataululla säätää uusia lakeja, sitä määrittävät mm. palvelusetelilaki ja asiakasmaksulaki, kertoo STM:n hankepäällikkö Minna Saario.

STM:n kanssa yhteistyössä kokeilua rahoittaa myös Sitra, jonka tuella Hämeenlinna on jo tehnyt alustavia valmisteluja useita kuukausia.

– Olemme tehneet yhteistyötä Hämeenlinnan, Jyväskylän, Tampereen ja Ylä-Savon kuntayhtymän kanssa, Sitran teemajohtaja Antti Kivelä kertoo.

Valinnanvapautta on hänen mukaansa mahdollista kokeilla kunnissa, joissa on käytössä tilaaja-tuottajamalli ja joilla on kokemusta palveluseteleistä.

– Olisi tietysti hyvä, jos aiheesta olisi myös jo poliittinen keskustelu käytynä.

Sitra on tähän mennessä rahoittanut projektipäällikön työtä. Tavoitteena on löytää myös uudenlaisia toimintamalleja, joiden kokeilua voi tukea.

Minna Saarion mukaan noin tusinan verran kuntia ja kuntayhtymiä on ollut kokeilusta kiinnostunut.

Tilaajaylilääkäri Markku Nurmikarin mukaan Hämeenlinnasta ei ole vielä valittu mahdollista kokeilualuetta.

– Varmaan sen pitäisi olla kantakaupungista, jotta tarjolla olisi myös yksityisiä ja 3. sektorin palveluita.

Alueen asukkaista tulee sote-uudistuksen koekaniineja. Heidän valintojaan julkisen ja yksityisen palvelun välillä seurataan. Asiakkaiden kokemukset ja palaute otetaan huomioon palvelujen kehittämisessä.

STM, Sitra ja Hämeenlinnan kaupunki tiedottivat torstaina alan toimijoille kokeilusta.

– Se asettaa meidän organisaatiomme aivan uuteen tilanteeseen. Meidän pitää oppia markkinoimaan palveluitamme, Hämeenlinnan palvelutuotantojohtaja Päivi Raukko pohtii.

Lukuisia kysymyksiä pitää ratkoa ennen kokeilun alkua. Esimerkiksi henkilöstön asema siinä tapauksessa, että yksityinen sektori imee runsaasti asiakkaita.

Päivi Raukon mukaan kokeiluun olisi silti hyvä päästä, sillä se valmistaa muutokseen, joka on edessä vuoden 2019. Tosin silloin sote-palvelujen järjestäjänä toimii maakunta.

Hämeenlinnan terveyden ja toimintakyvyn lautakunta käsittelee asiaa ensi viikolla. HÄSA

Menot