Kanta-Häme Hämeenlinna

Hämeenlinna-rahasto sulaa - Tarkastuslautakunta arvioi, että kaupungin heikko talous on muuttunut kriittiseksi

Tarkastuslautakunta antoi tylyn arvion Hämeenlinnan tilasta. Valtuuston puheenjohtaja Sari Myllykangas: Pakko karsia.
Kuva äärimmäisen vaikea, valtuuston puheenjohtaja Sari Myllykangas sanoo. Hurja määrä kirittävää, kaupunginjohtaja Timo Kenakkala sanoo. Kuva: Pekka Rautiainen
- Kuva äärimmäisen vaikea, valtuuston puheenjohtaja Sari Myllykangas sanoo. - Hurja määrä kirittävää, kaupunginjohtaja Timo Kenakkala sanoo. Kuva: Pekka Rautiainen

Hämeenlinnan tarkastuslautakunta sanoo, että kaupungin heikko taloudellinen tilanne on kärjistynyt kevään aikana kriittiseksi. Syynä siihen on koronaepidemia.

Tarkastuslautakunta huomauttaa, että kaupungille on kertynyt kattamattomia alijäämiä 13,7 miljoonaa euroa. Suunnittelukaudella talous pysyy alijäämäisenä eikä taloutta saada kuntalain mukaiseen tasapainoon.

Hämeenlinnan talous ei toistaiseksi painu kuntalain vastaiseen tilaan, koska Hämeenlinna-rahasto tasapainottaa alijäämiä.

– Hämeenlinna-rahasto on se, joka pitää meitä yhä pinnalla, sanoi tarkastuslautakunnan puheenjohtaja Sirpa Laakso (sd.) arviointikertomuksen julkistamistilaisuudessa.

Rahasto lähes käytetty

Tarkastuslautakunta muistuttaa kuitenkin: ”On hyvä tiedostaa, että Hämeenlinna-rahaston vaikutus alijäämiä pienentävänä tuloksenkäsittelyeränä on lähes käytetty”. Lautakunnan mukaan rahaston varat häviävät vanhojen alijäämien (-13,7 miljoonaa euroa) ja kuluvan tilikauden alijäämän (noin 20 miljoonaa euroa) katteeksi sekä sairaanhoitopiirin vanhojen rakennusten arvojen alaskirjaukseen (noin 30 miljoonaa euroa).

– Emme voi enää kerryttää alijäämiä vaan meidän on selviydyttävä edellisistäkin alijäämistä. Talouden tasapainottamisessa on onnistuttava, sanoo kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Sari Myllykangas (sd.).

Myllykankaan mukaan kaupungin on pakko uskaltaa karsia jotakin ja se varmasti tulee harmittamaan joitakin.

– Kirittävää on hurja määrä. On laadittava pidemmän tähtäimen suunnitelma, jolla kurotaan kasaan (alijäämät), kaupunginjohtaja Timo Kenakkala sanoo.

Kenakkalan mukaan Hämeenlinna-rahastoa ei pureta vaan alijäämät pyritään kattamaan toiminnallisesti.

Ei poikkea muista

Hämeenlinnan johto muistuttaa, että kaupungin taloudellinen tilanne ei juuri poikkea muista Suomen kunnista. Eräät Hämeenlinnan kokoiset kaupungit kirjaavat nyt vielä suurempia alijäämiä.

– Helsinki vääristää tilastoja kuntien taloudesta. Sitten on kuntia, kuten Riihimäki, jotka tekevät plusmerkkisen tuloksen kertaluonteisilla tuloilla, Hämeenlinnan apulaiskaupunginjohtaja Juha Isosuo sanoo.

Tarkastuslautakunta antoi kaupungille moitteita siitä, ettei kiinteistöjen korjausvelkaa ole vieläkään selvitetty, vaikka lautakunta huomautti siitä jo vuosi sitten. Isosuo vastasi korjausvelkaan samalla, kun hän arvioi kaupungin taloutta.

– Korjausvelkaa ei pystytä koskaan täyttämään. Joudumme luopumaan joistakin vanhoista kiinteistöistä.

Sote-lautakunnasta karu kuva

Kaupungin johtavat virkamiehet ja luottamushenkilöt kiittivät tarkastuslautakuntaa selkeästä arviointikertomuksesta. Kertomuksessa tavoitteiden toteutumista kuvattiin hymiöillä.

Lautakunnista kaupunkirakennelautakunta saavutti tavoitteensa hyvin, mistä sitä kiitettiin vuolaasti. Sen sijaan taloudellisesti suurin lautakunta, sosiaali- ja terveyslautakunta (sote), ei saavuttanut tai mitannut lainkaan sille annettuja tavoitteita. Tarkastuslautakunnan mielestä ”tiedot piirtävät karua kuvaa onnistumisesta”.

Oli jo irtauduttu

Hämeenlinnan sosiaali- ja terveysjohtaja Jukka Lindberg ei kiistä tarkastuslautakunnan arvioita sote-toiminnasta. Hänen mukaansa syy oli valtakunnallisen sote-uudistuksen, joka kaatui 8. maaliskuuta viime vuonna.

– Lautakunta oli suuntautunut siihen, että olemme nopeasti osa maakuntaa. Olimme irtautuneet jo kaupungista.

Lautakunnan alaisessa työssä on muitakin epäonnistumisia kuin se, ettei se seurannut useita tavoitteitaan. Palveluihin ei päässyt määräajassa. Asiakaskontaktien määrä laski edellisestä vuodesta noin 10 000:lla, mistä syytetään potilastietojärjestelmän muutosta.

Ikäihmisten palveluista tehtiin noin 60 reklamaatiota. Aluehallintovirasto moitti äskettäin kaupungin lastensuojelun toimintaan erittäin rajusti. Lindbergin mukaan parannuksia lastensuojelussa on jo tehty.

Konserniohjeita ei käsitelty

Kaupunginjohtaja Kenakkalan mielestä kaupungin konsernijohtamisessa on tehty kovasti töitä ja konsernia on saatu sitoutumaan kokonaisuuteen. Kaupungin tilintarkastaja puuttui kuitenkin siihen, että kaikkien konserniyhtiöiden hallitukset eivät ole hyväksyneet valtuuston päättämiä konserniohjeita – eivät edes käsitelleet niitä.

– Jos ei ole käsitelty, on parannettavaa. Uskon, että ne on ainakin käyty läpi, Kenakkala sanoo. HÄSA

 

Korjaus 27.5.2020 kello 9.26: Alussa jutussa luki virheellisesti, että kaupungille olisi kertynyt kattamattomia ylijäämiä. Kyse oli kattamattomista alijäämistä.

Päivän lehti

13.7.2020