Kanta-Häme

Hämeenlinna romahti yrittäjien arvioissa Suomen heikoimmaksi suureksi kaupungiksi

Kanta-Häme putosi yrittäjien arvioissa maan toiseksi huonoimmaksi alueeksi. Hämeenlinnan on Suomen suurista kaupungeista heikoin. Kaupunginjohtaja Timo Kenakkala: Heräämisen paikka.

Kanta-Häme saa yrittäjiltään erittäin huonot arviot elinkeinopolitiikasta. Hämeenlinna arvioidaan yli 50 000 asukkaan kaupungeista maan heikoimmaksi.

– Tämä heräämisen paikka, sanoo Hämeenlinnan kaupunginjohtaja Timo Kenakkala.

Kanta-Hämeelle annetaan maakunnista valtakunnan toiseksi huonoin arvosana. Heikko arvosana ei ole sattuma, sillä arviot asioiden hoitamisesta putosivat jo toiseen kertaan kyselyssä, joka on tehty kahden vuoden välien.

Kaupunginjohtaja Kenakkala arvioi, että Hämeenlinnan heikkoihin lukuihin on syynä kuntatalouden tilanne viime kolmen neljän vuoden aikana.

– Olemme koettaneet saada kurottua umpeen talouden alijäämiä. Tämä on ehkä se, joka näkyy tutkimuksen tuloksissa.

Kenakkalan mukaan asiat on tiedostettu Hämeenlinnassa. Hän sanoo, että voimavaroista on ollut vajausta ja mahdollisuudet asioiden hoitamiseen ovat olleet ohuet.

 

– Tutkimuksessa saattaa näkyä sekin, että matkailun markkinointia ei ole ollut ollenkaan. Nyt mietimme, miten matkailu järjestetään.

Hämeenlinna on viime aikoina pohtinut elinkeinoasioiden järjestämistä. Kenakkala sanoo, että nämä asiat ovat jatkuvasti työlistalla. Hän lupaa, että ratkaisuja on tulossa.

– Toimenpiteitä tehdään ja on jo tehty. Liikkeelle on lähdetty ja ensi syksyn mittaan tehdään isoja toimia.

Kenakkala ymmärtää yrittäjien arvostelun hankinnoista. Hän kertoo, että asiaan on jo tehty parannuksia.

 

– Olemme lähteneet parantamaan yhteistyötä yritysten, ammattikorkeakoulun, yhdistysten ynnä muiden kanssa. Tarkoituksena on saada hyvä fiilis.

Hämeen Yrittäjien puheenjohtaja Minna Nissilä näki suoraan Kunnallisjohdon seminaarissa Tampereella tutkimuksen tulokset ja palkitsemiset. Hän vastasi seminaarista myös Hämeen Sanomien kysymyksiin.

– Suunta on ollut huonompaan. Se kertoo siitä, että asioiden pitäisi mennä toisin päin. Meidän on saatava myös omasta maakunnasta palkittavia.

Nissilä ei osaa nimetä mitään yksittäistä syytä, miksi hämäläisten yrittäjien arviot kuntien elinkeinopolitiikasta ovat heikentyneet.

– Kanta-Hämeen kunnissa on panostettu elinkeinopolitiikkaan. Rahamäärät ovat ennallaan. Esimerkiksi Janakkala on jopa kasvattanut panostustaan.

 

Hankinnat Nissilä nimeää ensimmäiseksi asiaksi, jossa maakunnan kuntien pitäisi parantaa toimintaansa.

– Kunnat eivät ole käyttäneet hankinta-asiamiehen apua. Hankinnat ovat kulmakivi. Jos ne tehdään huonosti, yrittäjien yleinen mielipide kääntyy kunnalle kielteiseksi.

– Olisi kaikkien osapuolten etu hoitaa hankinnat hyvin.

Nissilä kaipaa kuntiin yrittäjien sekä kuntien päättäjien ja virkamiesten vuoropuhelua. Sen ei pitäisi olla niinkään virallisia tilaisuuksia ja seminaareja vaan niitä läheisempää aitoa yhdessä tekemistä.

Kanta-Hämeen kuntien rakenteet elinkeinopolitiikassa ovat muuttuneet viime vuosia. Hämeenlinnan ja Forssan seuduilta on purettu alueelliset elinkeinoyhtiöt.

– En usko, että rakenteilla sinänsä on merkitystä. Tärkeää on, että päättäjien ja yrittäjien välillä on yhteys. Tilaisuuksia yhteydenpitoon esimerkiksi hankinnoista tulisi olla enemmän. HÄSA