Kanta-Häme

Hämeenlinna-ryhmän perustaja Kati Saari joutuu harvoin puuttumaan keskusteluihin

”Muutin tammikuussa 2014 Valkeakoskelta Hämeenlinnaan. Pienessä synnyinkaupungissani olin tottunut siihen, että ihmiset tunsivat toisensa ja toistensa asiat. En tuntenut täällä ketään ja kaipasin yhteisöllisyyttä, jotakin helppoa tapaa lähestyä hämeenlinnalaisia. Siihen aikaan Facebookissa ei ollut isoa Hämeenlinna-ryhmää, joitakin pienempiä kylläkin, sekä kirpputoriryhmiä.

Perustin Hämeenlinna-ryhmän lokakuussa 2014. Alkuun ryhmän jäsenmäärän kasvu oli hidasta, mutta sitten yhtäkkiä se räjähti. Nykyisin ryhmä on isoin Hämeenlinna-niminen ryhmä. Nyt jäseniä on noin 3800. Uusia jäseniä tulee lähes päivittäin. Viimeisen kuukauden aikana on tullut 210 uutta jäsentä ja 227 uutta julkaisua.

 

 

Määrittelin ryhmän niin, että se on Hämeenlinnan nykyisten ja entisten asukkaiden oma keskusteluryhmä, jossa puidaan ajankohtaisia aiheita Hämeenlinnassa ja lähialueilla. Säännöissä olen rajannut myynti-ilmoitukset pois. Se ei siis ole kirpputoriryhmä, niitä löytyy muutenkin. Olen myös rajannut mainostamista.

Kaikkiaan ryhmä on pysynyt tosi siistinä. Aika vähän olen joutunut valvojana puuttumaan ja moderoimaan. Joskus olen joutunut huomauttamaan liian innokkaasta mainostamisesta.

Aika hyvin ryhmän kautta tavoittaa erilaisia ihmisiä. Keskustelujen sisältö on tietysti riippuvainen myös jäsenkunnasta. Suurin ryhmä ovat 35–44-vuotiaat ja jäsenistä kaksi kolmasosaa on naisia.

Säännöistä tulee välillä aina palautetta, mutta siinä tilanteessa pitää olla kova nahka, kuten somessa yleensäkin.

Mitä isommaksi ryhmä kasvaa, sitä pahempana ”natsina” ylläpito usein nähdään. Kaikkia ei voi miellyttää. Ylläpidossa ja moderoinnissa minulla on nykyisin myös apua.

 

Aika paljon Hämeenlinna-ryhmän keskustelu keskittyy siihen, että mainostetaan paikallisia tapahtumia, kysellään suosituksia, kokemuksia ja vinkkejä palveluista sekä haetaan harrastajaryhmiä, kuten näin kesällä höntsäliikuntaporukoita. Ryhmässä myös ilmoitellaan kadonneista tavaroista ja eläimistä.

Yllättävän vähän ryhmässä on loppujen lopuksi keskustelua ajankohtaisista asioista. Vähemmän kuin alkuun ajattelin. Kyllähän siellä on toki näitä kestoaiheita ollut, kuten toriparkki ja kaupungin sisäinen liikenne.

Eniten kommentointia syntyy, kun joku kritisoi Hämeenlinnaa ja sen palveluita. Tämä on tyypillistä, eikä vain Hämeenlinna-ryhmässä.

 

Myös vuodenajat näkyvät keskusteluissa. Samat aiheet toistuvat vuodesta toiseen. Talvella puhutaan katujen aurauksesta, keväällä katujen putsauksesta. Koirankakkakeskustelu sen sijaan jäi tänä keväänä jostakin syystä tosi vajaaksi.

Kesällä keskustellaan esimerkiksi uimavesistä, juhannuksen alla tulee tapahtumajärjestäjien mainoksia. Nyt syksyllä on tulossa maakuntavaalit ja olen miettinyt, pitäisikö vaalimainonta rajata sivuilta pois, ettei ryhmä muutu pelkästään vaalimainostilaksi. Hämeenlinnan politiikkaa varten on olemassa omakin ryhmänsä.

 

Facebookissa olen ollut vuodesta 2007 lähtien. Käytännössä olen sitä kautta tavoitettavissa jatkuvasti.

Teen työtä kotona tietokoneen ääressä. Olen sisällöntuottaja, teen sisältöä, tekstiä ja kuvia, erilaisille nettisivuille. SEO-kirjoittajiksi meitä sanotaan. Työnantajani asiakkaina on pääsääntöisesti ulkomaisia yrityksiä, jotka haluavat sivustonsa netin hakukoneiden kärkituloksiin. Hakukoneiden optimointia siis.

 

Koulutukseltani olen merkonomi-datanomi, joten tämänhetkinen työni vastaa aika hyvin koulutustani.

Asun Tiiriössä kivenheiton päässä palveluista. Alue on kiva ja lapsiperheet tuntuvat viihtyvän siellä hyvin.

Vaikka asun vähän kauempana keskustasta, niin oikeastaan aika harvoin sitä joutuu varta vasten keskustassa asti käymään. Tiiriö onkin mahtava asuinpaikka myös ajokortittomalle.” HäSa

 

Juttusarjassa mielenkiintoiset kantahämäläiset kertovat itsestään. Ehdota haastateltavaa sunnuntai@hameensanomat.fi

 

 

Päivän lehti

22.10.2020

Fingerpori

comic