Kanta-Häme

Hämeenlinna saa Niuvanniemestä miljoonalaskun

KHO ratkaisi Hämeenlinnan maksajaksi.
Hämeenlinna saa latoa ison pinon rahaa hoitomaksun kattamiseksi.

Korkeimman hallinto-oikeuden linjauksella Hämeenlinnan näyttää yksin päätyvän maksumieheksi kiistassa, joka koskee Niuvanniemen sairaalassa syntyneitä hoitokustannuksia.

Kuopiossa sijaitsevassa sairaalasta on kertynyt vuoden 2017 loppuun mennessä yli 842 000 euron lasku, jonka maksajasta on kiistelty hallinto-oikeudessa ja KHO:ssa.

Taustalla on jo usean vuoden takainen tapaus, jossa Hämeenlinnassa kirjoilla ollut potilas vaihtoi asuinkuntaa eli muutti Kuopioon kesken pitkän hoitojakson.

 

Hämeenlinna ja Kuopio ovat kiistelleet, kumpi on vastuussa hoitokustannuksista.

Hämeenlinnan kaupunginlakimies Merja Korhonen kertoo hallinto-oikeuden ratkaisseen asian siten, että kustannukset menivät kulloisenkin asuinkunnan piikkiin. Eli tässä tapauksessa ne olisivat jakaantuneet Hämeenlinnan ja Kuopion kesken.

Asia eteni kuitenkin KHO:een, joka kumosi hallinto-oikeuden ratkaisun ja katsoi, että laskun oikea osoite on Hämeenlinnan kaupunki.

KHO viittaa vuosikirjapäätöksessään sosiaalihuoltolakiin, jonka mukaan palvelujen järjestämisvastuu siirtyy muuttopäivänä uudelle kotikunnalle. Kuitenkin saman lain mukaan vastuu laitoshoidon tosiasiallisista kustannuksista säilyy aiemmalla kotikunnalla.

 

Päätös on palautunut hallinto-oikeuteen sitä varten, että se vahvistaisi kustannusten kokonaismäärän. Alkuperäiselle hoitomaksulle on jo ehtinyt kertyä korkoa.

Asia näkyy avoimena kysymyksenä Hämeenlinnan sosiaali- ja terveyslautakunnan taloustilanteen päivityksessä.

Controller Rauno Lehtosen mukaan tähän mennessä ei ole saatu tietoa kuluvan vuoden kustannuksista.

– Hallinto-oikeudelta odotetaan yhä vahvistusta kustannuksiin.

Niuvanniemen sairaala vastaa valtakunnallisesti oikeuspsykiatrisista erityistason sairaanhoidollisista palveluista ja mielentilatutkimuksista. HÄSA

Lue myös: Hämeenlinna budjetoi lastensuojelun kulut alakanttiin, ylitys 1,7 miljoonaa

 

 

 

 

Päivän lehti

8.8.2020