Kanta-Häme

Hämeenlinna saa uuden taidefestivaalin

Kuvataiteilija Minttu Saarisen mielestä Hämeenlinnan taide-elämä kaipaa lisää näkyvyyttä. Hänestä taiteen ja kulttuurin pitäisi olla lähellä arkea ja lähellä ihmisiä.

– Mitä näkyvämpää taide on, sitä useampi kaupunkilainen saattaa huomata, että taidetta tarvitaan yhteiskunnassa, hän sanoo.

Hämeenlinnan taiteilijaseuran puheenjohtajana toimiva Saarinen muistuttaa, että taide on elämää luova asia, joka tuo sisältöä elämään.

Todellisuus on kuitenkin usein toisenlainen. Saarisen mielestä taiteilijat kohtaavat edelleen ennakkoluuloja. Ajatellaan, että taiteilijat ovat boheemeja, jotka vain ”hengailevat ja maalailevat kivasti”.

Muuttaakseen asenteita ja tuodakseen taidetta kaikkien kaupunkilaisten ulottuville Saarinen ideoi Hämeenlinnan torille kaikkien aikojen ensimmäisen Minitaidefestivaalin.

Lauantaina pidettävässä tapahtumassa Hämeenlinnan taiteilijaseuran jäsenet sekä lukuisat muut taiteilijat ja käsityöläiset esittelevät toimintaansa ja opastavat yleisöäkin tarttumaan kynään ja maalausvälineisiin.

Yleisö voi kokeilla muun muassa seinämaalausta spraymaalilla ja tehdä liituspraymaalausta maahan. Myös Saarisen luoma selfiemaalauspöytä tuodaan toritapahtumaan.

Pöydässä on kaksipuolinen peili ja pleksilasi, joiden avulla kävijä voi piirtää itsestään omakuvan paperille. Pöytä on kiertänyt lukuisissa Hämeenlinnan taiteilijaseuran tapahtumissa ja festivaaleilla. Suosio on vaihdellut.

– Joskus ihmiset vähän arkailevat piirtämistä ja pelkäävät epäonnistumista, mutta se on ihan turhaa. Kaikilla ihmisillä on luontainen tarve piirtää. Sieltä avautuu ihmeellinen maailma, kun lakkaa pelkäämästä, taiteilija kannustaa.

Kuvataiteen ja kädentaitojen lisäksi Minitaidefestivaaleilla kuullaan musiikkiesityksiä. Lavalle nousee niin taidemusiikin ammattilaisia kuin rokkibändejäkin. Illan viimeisenä esiintyjänä on hauholaislähtöinen laulaja-lauluntekijä Kaita Isäri Seppälä.

Monitaiteellinen festivaali sopii Minttu Saarisen mielestä hyvin Hämeenlinnan taiteilijaseuran toimintaan. Yhdistyksen tehtävänähän on tuoda esiin hämeenlinnalaista taidetta ja kulttuuria ja tehdä sitä yleisölle tutuksi.

Saarinen pitää tapahtumia tärkeinä myös siksi, että niissä seuran jäsenet kohtaavat toisiaan ja voivat tehdä yhteistyötä genrerajoista piittaamatta. Parhaimmillaan tällaisista kohtaamisista saattaa aueta ammattitaiteilijoille uusia työmahdollisuuksia.

Idea festivaalista on muhinut Saarisen mielessä jo pitkään.

Hän on aiemmin järjestänyt taiteiden yönä avoimien ovien pikkufestivaaleja työhuoneellaan.

– Ryhdyin suunnittelemaan torin minitaidefestivaalia, kun huomasin, ettei katutaidefestaria tai Ämyrockia järjestetä tänä vuonna. Tuleepahan samalla testattua omaa organisointikykyä, hän sanoo.

Omaa polkuaan kuvataiteilijaksi Saarinen kuvaa vähintäänkin mutkikkaaksi.

Hän ehti työskennellä kaupan kassalla, haaveilla teologin ammatista ja opiskella meijerialaa, ennen kuin myöntyi siihen, että taiteesta voi tulla ammatti.

Saarinen valmistui Kankaanpään taidekoulusta 2014. Hän on opiskellut myös Tallinnan yliopistossa.

Ominta alaa Saariselle ovat maalaus ja performanssit. Hänen performanssihahmonsa Kaija Vuolas, 70 v, ihastutti ja kauhistutti viimeksi keväällä Hämeenlinnan taiteilijaseuran juhlanäyttelyssä Hämeenlinnan taidemuseossa.

– Torille Kaija ei valitettavasti taida päästä. Hän on juuri matkoilla, Saarinen kertoo. HÄSA

Minitaidefestivaali Hämeenlinnan torilla 21.7. kello 16–21.

Päivän lehti

1.10.2020

Fingerpori

comic