Kanta-Häme Hämeenlinna

Hämeenlinna sai avilta huomautuksen lastensuojeluilmoitusten käsittelyjen viivästymisistä

Hämeenlinnassa viivästyi puolen vuoden seurantajaksolla 56 lastensuojeluselvitystä. Rekrytointivaikeudet ja henkilöstön suuri vaihtuvuus vaikeuttavat lastensuojelulain noudattamista.
Hämeenlinnassa viivästyi puolen vuoden seurantajaksolla 56 lastensuojeluselvitystä. Kuvituskuva.

Sosiaalityöntekijöiden puute on viivästyttänyt lastensuojelun palvelutarpeen arvioinnin käsittelyä Hämeenlinnassa.

Lain mukaan lastensuojeluilmoituksiin pitää reagoida tekemällä alkuarviointi seitsemän päivän sisällä ilmoituksesta. Perusteellisempi selvitys on tehtävä kolmen kuukauden kuluessa asian vireille tulosta.

Hämeenlinnassa viivästyi 1.10.2018–31.3.2019 välisellä seurantajaksolla 56 selvitystä. Alkuarviointi viivästyi vain kahdessa tapauksessa.

– Yksittäiset viivästymiset voivat selittyä sillä, ettei asiakasta tavoiteta, mutta määrän kasvaessa syynä on myös resurssien puute, sanoo sosiaalihuollon johtava ylitarkastaja Marja-Leena Stenroos Etelä-Suomen avista.

Määräaikaylitykset ilmenivät kuntien vastauksista THL:n lakisääteiseen kyselyyn. THL seuraa määräaikojen toteutumista puolivuotisjaksoina.

Tiistaina (10.12.2019) Hämeen Sanomat kertoi, että lastensuojelun avohuoltopalvelujen suhteelliset kustannukset olivat Kanta-Hämeessä maan suurimmat.

 

Henkilöstöongelmien lisäksi määräaikojen tilastoinnissa toistuvat vuodesta toiseen tietojärjestelmien käytön osaamiseen liittyvät ongelmat.

Etelä-Suomen avin toimialueen kuntien selvitysten mukaan tietojärjestelmäongelmat aiheuttavat virheellisesti osan ylityksistä.

Virheellisesti on menetelty myös palvelutarpeen valmistumisen määrittelyssä. Lastensuojelun palvelutarpeen arviointi on katsottava valmiiksi vasta, kun asiakas on saanut kirjallisen yhteenvedon asiassaan.

Huomautuksen saivat Hämeenlinnan lisäksi Sipoo ja Lohja. HäSa

Päivän lehti

29.1.2020