Kanta-Häme Hämeenlinna

Hämeenlinna sai lisää kansanedustajia – Filatov jatkaa, Koskinen palaa, Ranne ja Soinikoski aloittavat

Filatov jatkaa, Koskinen palaa, Ranne ja Soinikoski aloittavat.
Valtuuston puheenjohtaja Sari Myllykangas (sd./ puhujanpöntössä) kukitti valtuustossa istuvat alkavan vaalikauden kansanedustajat Lulu Ranteen (ps.), Mirka Soinikosken (vihr.) ja Tarja Filatovin (sd.). Johannes Koskinen (sd.) ei tällä hetkellä ole valtuuston jäsen. Kuva: Pekka Rautiainen
Valtuuston puheenjohtaja Sari Myllykangas (sd./ puhujanpöntössä) kukitti valtuustossa istuvat alkavan vaalikauden kansanedustajat Lulu Ranteen (ps.), Mirka Soinikosken (vihr.) ja Tarja Filatovin (sd.). Johannes Koskinen (sd.) ei tällä hetkellä ole valtuuston jäsen. Kuva: Pekka Rautiainen

Mirka Soinikoski

Ihan täysillä vihreiden uusi kansanedustaja Mirka Soinikoski ei vielä arvaa tuulettaa, koska vaalitulosta ei ole vahvistettu. Ero Sari Jokiseen (vihr.) on vajaat 30 ääntä. Vaalitulos vahvistetaan keskiviikkona.

Maanantaina Soinikoski oli silti Päijät-Hämeen liiton vieraana kuulemassa sikäläisiä näkökulmia. Tiistaina vihreiden uusi ja vanha eduskuntaryhmä kokoontuvat.

– Siellä ehkä jo kuulee esimerkiksi, millaiseen valiokuntapaikkaan olisi mahdollisuuksia. Itseäni kiinnostaisi sote-valiokunta, koska olen ollut muokkaamassa vihreiden sote-mallia. Lasten oikeudet ja lapsiperheiden asema ovat minulle läheisiä.

 

Vihreät tarjoavat sote-mallia, jossa on mahdollista käyttää hyödyksi jo tehty valmistelu maakunnalliselta pohjalta.

Ilmastonmuutoksen torjunta on yksi Soinikosken teemoista. Siihen liittyen hän pyrkii vaikuttamaan raideliikenteen lisäämiseen.

– Maakunnista pääkaupunkiseudulle ja maakuntien välillä on raideyhteyksiä parannettava.

Soinikoski työskentelee anestesialääkärinä keskussairaalassa. Se, että työpaikka siirtyy Helsinkiin, ei tuo uusperheen arkeen kovin suuria muutoksia.

– Meidän monimuotoisessa perheessä on suojaverkot todettu jo joustaviksi, koska anestesialääkärinä työskentelen päivystävällä erikoisalalla.

Lulu Ranne

Perussuomalaisten ääniharava Lulu Ranne oli maanantaiaamuna jo siviilityönsä puolesta ympäristöministeriössä. Pää oli silti vielä pyörällä huimasta vaalituloksesta.

– Kyllä nyt jyvät erottuivat akanoista!

Pitkän kampanjan jälkeen Ranne arvelee, että eduskuntatyö ei ainakaan kasvata työtaakkaa.

– Nyt olen tehnyt päivätyötä ympäristöhallinnon asiantuntijana ja illat ja yöt politiikkaa. Eduskunnassa saan keskittyä kansanedustajan työhön.

Päällimmäisinä Ranteen tavoitteissa ovat työllisyyden ja yrittäjyyden tukeminen sekä se, ettei veroja koroteta.

– Myös luonnonvarojen hyödyntämiseen liittyvä lainsäädäntö kiinnostaa.

 

Perussuomalaisten uusi eduskuntaryhmä kokoontuu ensimmäistä kertaa ensi viikon tiistaina.

– Silloin ehkä on esillä myös, kuinka valiokuntapaikkoja jaetaan.

Eniten Lulu Rannetta kiinnostaisi paikka valtiovarain-, ympäristö- tai liikennevaliokunnassa.

Hän vakuuttaa, että perussuomalaiset pyrkivät tosissaan mukaan hallitukseen.

– Puheen arvopohjien erilaisuudesta saa unohtaa.

Johannes Koskinen

SDP:n kansanedustajat Tarja Filatov ja Johannes Koskinen ovat molemmat jo konkareita eduskunnassa, vaikka Koskinen olikin viime kauden pois toimiessaan Suomen edustajana Euroopan jälleenrakennus- ja kehityspankissa.

Koskinen arvioi, että uusi eduskunta joutuu ensitöikseen viemään eteenpäin edellisestä eduskunnalta kesken jääneitä hankkeita kuten sote-uudistuksen ja hoitajamitoituksen vanhustenhuollossa.

SDP:n sote-malli pohjautuu maakunnallisuuteen ja painottaa perusterveydenhuoltoa.

– Kanta-Hämeessä kuntia ja seutukuntia pitäisi kannustaa maakunnan yhteiseen kehittämiseen myös muussa, esimerkiksi yritysten, työpaikkojen ja asukkaiden määrän lisäämisessä.

 

Agendalle tulee myös iso sosiaaliturvan eli sotu-uudistus. Sen teenpäin viemiseksi Koskinen suosittelee parlamentaarista komiteaa, jossa kaikki puolueet olisivat edustettuina.

SDP:n uusi eduskuntaryhmä on koolla torstaina. Koskinen on istunut mm. perustuslaki- ja ulkoasiainvaliokunnissa ja ne kiinnostavat edelleen.

Tarja Filatov

Filatov sanoo, että vaalikentillä tuli esille nyt erityisesti ihmisten köyhyys.

Hän painottaa, että seuraavalla vaalikaudella haluaisi erityisesti pistää työllisyyspolitiikan uusiksi.

– Aktiivimalli pois ja ihmisten kunnioittamista tilalle ja töiden etsitään heille.

Toisen asteen koulutuksen arvostusta pitäisi Filatovin mielestä parantaa.

Sotesta hän muistuttaa, että Kanta-Hämeellä on jo malli työn alla.

– Tehtäviä pitää jakaa uudella tavalla. Sairaanhoitopiiri on näyttänyt siinä esimerkkiä yhteistyöllä Pirkanmaan kanssa. HÄSA

 

Lue myös: Vaalianalyysi: Kanta-Hämeen tähdet loistivat Lahteen asti – Päijät-Hämeen nöyryytyskin oli lähellä