Kanta-Häme

Hämeenlinna satsaa e-urheiluun - Lyseon urheilulinjalla odotetaan jo pelaajien hakemuksia

Lyseon lukiossa odotetaan jo ensimmäisen e-urheilijan hakemusta urheilulinjalle.
Pelitila Bunkkeri sijaitsee tällä hetkellä Poltinahon seurakuntatalolla. Jo tällä viikolla saattaa selvitä, missä kaupungin e-urheilun tärkein harrastuspaikka jatkossa sijaitsee. Kuva: Riku Hasari
Pelitila Bunkkeri sijaitsee tällä hetkellä Poltinahon seurakuntatalolla. Jo tällä viikolla saattaa selvitä, missä kaupungin e-urheilun tärkein harrastuspaikka jatkossa sijaitsee. Kuva: Riku Hasari

Hämeenlinnassa suunnitellaan parhaillaan aktiivisesti, miten e-urheilu otetaan osaksi kaupungin toimintaa.

Aihe on esillä käynnissä olevassa kaupungin elinvoimakokonaisuuden selvitystyössä ja tämän viikon keskiviikkona kaupunki ja yhteistyökumppanit pohtivat tilakysymystä.

– E-urheilun kehittäminen on esillä aktiivisesti ja aiemmin on jo käsitelty siihen liittyviä yritysyhteistyö- ja koulutuskysymyksiä. Nyt tärkeintä on löytää toimivat tilat e-urheilulle, kaupungin strategiapäällikkö Juuso Heinisuo kertoo.

Pelitila Bunkkeri sijaitsee tällä hetkellä Poltinahon seurakuntatalossa. Keskiviikon kokouksen aiheena on kartoittaa, voisiko Bunkkeri palata esimerkiksi takaisin kirjastolle sen remontin valmistuttua.

 

E-urheilu ei kuulu Hämeenlinnassa minkään tietyn hallinnonalan alle, vaan sitä suunnitellaan monialaisesti muun muassa osana nuorisotyötä ja syrjäytymisen ehkäisemistä. Skaalan toisessa päässä taas ovat yritysyhteistyökuviot, jotka voivat mahdollistaa siirtymisen ammattilaiseksi.

Mukana yhteistyössä ovat myös seurakunta, kaupungin elinkeinoyhtiö Linnan kehitys oy sekä Hämeen ammattikorkeakoulu ja koulutuskuntayhtymä Tavastia.

Yhtenä tavoitteena on myös lisätä Hämeenlinnan houkuttelevuutta asuinpaikkana nuorten aikuisten keskuudessa, sillä 20-44-vuotiaiden osuus väestöstä on laskenut jo 1990-luvun alusta asti.

 

Lue myös: Fortniten pelaajatähti Mikkoville Palm vaihtoi foorumia ja liittyi e-urheilun organisaatioon (Hämeenlinnan Kaupunkiuutiset)

 

Lyseon lukiossa on jo parin vuoden ajan odotettu, milloin ensimmäinen e-urheilija hakee koulun urheilulinjalle.

– E-urheilu on tällä hetkellä voimakkaassa kasvussa ja jos se on Olympiakomiteankin mielestä urheilua, niin silloin se on sitä meillekin, rehtori Pieta Tukkimäki-Hildén sanoo.

Rehtorin mukaan lukio pystyisi tarjoamaan e-urheilijoille lajiharjoittelun lisäksi ainakin fyysistä harjoittelua tukemaan jaksamista.

– Meillä on jo kokemusta monista yksilölajien harrastajista ratsastajista ampujiin. Käytännössä heille räätälöidään yhdessä oman valmentajan kanssa paketti tukemaan harjoittelua ja kehittymistä lajissa.

Lyseon lukion urheilulinjalle otetaan vuosittain 36 oppilasta. Valinta tehdään pääsykokeen ja todistusvalinnan yhdistelmällä.

 

E-urheilu on ajankohtainen asia myös monissa muissakin suomalaiskouluissa.

Espoossa Leppävaaran lukiossa käynnistyi lukuvuoden alussa e-urheiluakatemia, jossa opiskelee 22 lukiolaista.

Keski-Suomessa puolestaan Jyväskylän ammattikorkeakoulu on perustanut e-urheiluvalmennuksen ja -toiminnan keskuksen, joka keskittyy myös alan liiketoimintamahdollisuuksiin. HäSa

 

Päivän lehti

25.1.2020