Kanta-Häme Hämeenlinna

Hämeenlinna selvittää pääterveysaseman ja kaupungintalon siirtoa Hämeensaareen

Apulaiskaupunginjohtaja Juha Isosuo areenan toteutumisesta: "On välittynyt, että kiinnostusta on ollut. Toisaalta varmaa on, ettei areenaa synny ilman HPK:ta ja kaupungin myötävaikutusta."
Hämeensaareen suunniteltu monitoimiareena, oheisine toimisto- ja liiketiloineen sekä asuntoineen, sijoittuisi uimahallin ja Citymarketin väliselle alueelle. Arkistokuva: Riku Hasari

Hanke monitoimiareenan rakentamiseksi Hämeensaareen etenee nyt vauhdilla. Hämeenlinnan kaupungin ja areenaa suunnittelevan yritysryhmän välinen kumppanuussopimus on viimeistelyä ja allekirjoituksia vaille valmis.

Hämeen Sanomien tietojen mukaan sopimus tulee hyväksyttäväksi kaupunginhallitukselle maanantaina. Sitten sopimus menee kaupunginvaltuustolle tiedoksi, samalla kun se saa tiedoksi kaavoituskatsauksen, jossa areenan kaavoitus tulee vireille.

Sopimuksessa määritellään mitä asioita kaavoituksen aikana selvitetään ja mikä on työnjako kaupungin ja Sepos oy:n perustaman Hämeensaaren Kehitys -projektiyhtiön kesken. Kaavoitus on kaupungin vastuulla ja areenan konseptin suunnittelusta vastaa täysin yhtiö.

Kumppanuussopimus on kaavoituksen käynnistämisen lisäksi sopimus areenahankkeen niin sanotusta kehittämisvaiheesta.

Vaiheen arvioidaan kestävän noin vuoden 2022 alkuun. Tavoite on, että tuolloin areenalla on lainvoimainen valtuuston hyväksymä asemakaava, rakennuslupa ja talousarvio.

Sen jälkeen pitäisi käynnistyä rakentamisen niin että valmista olisi viimeistään vuonna 2026.

Areenan kylkeen voi siirtyä kaupungin peruspalveluita

Sopimusluonnoksen mukaan osapuolet selvittävät kaavoituksen aikana myös ”kaupungin peruspalveluiden ja toimintojen sijoittamista hankkeeseen”. Areenan yhteyteen on aiemmin esitetty tulevan toimistotiloja noin 9 000 bruttoneliömetriä.

– Selvitämme, onko kaupungilla joitakin omia toimintoja, joita areenan yhteyteen olisi tarkoituksenmukaista siirtää – esimerkiksi joitakin palveluita, joille haetaan uusia toimitiloja, kertoo apulaiskaupunginjohtaja Juha Isosuo.

Selvitetäänkö kaupungintalon ja/tai pääterveysaseman siirtämistä Hämeensaareen?

– Molempia selvitetään. Mitään ei ole yksilöity, mutta kaupungintalo voi olla yksi.

– Pääterveysasemallekin tullaan joka tapauksessa hakemaan uutta paikkaa. Sen pitää olla helposti saavutettavissa ja sinne pitää pystyä järjestämään myös pysäköinti.

Mahdotonta siis ei ole, että jompikumpi tai molemmatkin siirtyisivät?

– Ei. Paikkahan ei ole missään nimessä huono. Julkinen liikenne sinne on järjestelykysymys.

Sisäilmaongelmista kärsivän nykyisen kaupungintalon tulevaisuudesta on tehtävä Isosuon mukaan linjaus alkuvuodesta. Talo tyhjennetään joka tapauksessa ensi kesänä.

Viime vuoden helmikuussa esiteltiin alustavia luonnoksia Hämeensaaren areenan alueesta. Vasemman laidan kerrostalot ovat osin Citymarketin päällä. Sen kiinteistö on kuitenkin vielä ulkomaisessa omistuksessa, eikä se sisälly käynnistyvä asemakaavasuunnittelun alueeseen. Havainnekuva: PES-Arkkitehdit

Kaavoituksen aikana selvyyttä rahoitukseen

Kumppanuussopimukseen ei tarkasti kirjoiteta vielä mitään kaupungin rahoitusosuudesta areenahankkeessa.

– Ajatus on ollut kirjata, että kaavoituksen aikana selvitetään kaupungin mahdollista vähemmistöosakkuutta tai muuta siihen liittyvää. Mihinkään sen tarkempaan ei kaupungin ole tarkoitus eikä mahdollistakaan vielä sitoutua.

Kaupunginhallituksen on määrä hyväksyä sopimus ensi maanantaina. Sen jälkeen sopimus menee kaupunginvaltuustolle tiedoksi.

Kaupunki saisi aikanaan tuloja tonttien myynnistä

Asemakaavoitettava alue on kokonaan kaupungin omistuksessa. Tokmannin kauppa toimii vuokratontilla, ja sen vuokrasopimus päättyy vuoden 2026 lopussa.

Citymarketin kiinteistö on ulkomaisella sijoitusyhtiöllä.

– Olisi erikoista, jos sen kiinteistön omistaja ei millään tavalla reagoisi siihen, että aluetta kaavoitetaan. Heillä on varmasti jokin intressi myös, että liitetäänkö se alue kaavoitukseen, Isosuo sanoo.

Kaupunki saa tuloja alueen tonttien myynnistä. Ulkopuolista arviota tarvitaan vielä ainakin varsinaisen areenan rakennusoikeuden hinnasta, koska markkinahintaa ei ole saatavilla.

Vielä vaatii tarkentamista sekin, mitkä ovat sellaisia kaupungille koituvia infrakustannuksia, jotka johtuvat nimenomaan areenahankkeesta. Myös maata tulee jonkin verran puhdistettavaksi, vaikka suuri osa Engelinrannan alueen pilaantuneesta maasta onkin jo puhdistettu.

Näyttääkö nyt siltä, että areena voi toteutua?

– Meille on välittynyt, että kiinnostusta on ollut. Toisaalta varmaa on, että areenaa ei synny ilman HPK:ta ja kaupungin myötävaikutusta.

Projektiyhtiö jatkaa erikseen neuvotteluja HPK:n kanssa. Sopimusluonnoksessa tämä ilmaistaan niin, että yhdessä HPK:n kanssa etsitään ”taloudellinen ja toiminnallinen ratkaisu, jossa HPK:n siirtyminen Hämeensaaren areenan pääkäyttäjäksi ja mahdollisesti operaattoriksi voidaan mahdollistaa”.

Seuraavan kahden vuoden aikana laaditaan laaja suunnitelma, johon voivat sitoutua kaupunki, yritysten konsortio, kaupalliset operaattorit ja yksityiset kiinteistösijoittajat. Ratkaistavaksi tulee muun muassa pysäköinti.

Kiinteistökehittäjänä hankkeessa on GSP Group oy, sijoittajakumppanina Sepos oy ja arkkitehtina PES-Arkkitehdit oy.

Kaupungin valmistelussa hanke katsotaan monipuoliseksi matkailun, vapaa-ajan palveluiden ja keskusta-asumisen keskittymäksi.

Kaavoitussopimuksen allekirjoittamisen jälkeen perustetaan projektiryhmä, johon tulevat mukaan projektiyhtiö, kaupunki ja HPK. Jos tarpeelliseksi katsotaan kaupungin puolesta vielä erillinen ohjausryhmä, sellaisena toimii käytännössä kaupunginhallitus.

Kaupunkilaisille hankkeen suunnitelmia on tarkoitus esitellä 2-3 vuorovaikutustilaisuudessa.

Sopimukseen kirjataan myös osapuolten tietoisuus siitä, että asemakaavoituksen valmistelu ei välttämättä johda asemakaavan hyväksymiseen tai hankkeen toteutumiseen.HäSa

Uutista päivitetty kello 13.30 muutamilla lisäpoiminnoilla sopimusluonnoksesta.

Lue lisää Hämeensaaren areenaa käsitteleviä juttuja tästä.

 

Päivän lehti

21.9.2020

Fingerpori

comic