Kanta-Häme Hämeenlinna

Hämeenlinna Suomen kahdeksanneksi kallein asuinkunta – Kaukolämpö nostaa sijoituksen huipun tuntumaan

Kiinteistöliitto Hämeen Hasse Renfeldt: Asumisen kustannusten nousu on saatava kuriin.
Kaukolämpö ja kiinteistövero ovat kalliita Hämeenlinnassa.

Hämeenlinnan on kiinteistökuluiltaan Suomen kahdeksanneksi kallein asuinkunta. Hämeenlinnan nostaa kalliiksi kunnaksi ennen kaikkea kaukolämmön korkea hinta.

Kiinteistöliitto vertaili Indeksitalo-tutkimuksessaan 59 kaupungin ja kunnan kuntakohtaisia kiinteistökustannuksia. Nämä kiinteistökulut nousivat 49 kunnassa.

Tutkimuksen mukaan kiinteistökustannusten nousu on jatkunut – mutta hidastunut viime vuosista. Kustannukset nousivat nyt vuoden aikana noin prosentin, kun esimerkiksi vuosi sitten kulut kohosivat 2,5 prosenttia.

Asumiskustannuksiltaan Suomen kallein kunta on Rovaniemi. Maan kalliimmista asuinkunnista Hämeenlinnaa kalliimpaa kaukolämpö oli vain Vihdissä.

Kiinteistöliitto on huolestunut asuinkustannusten jatkuvasta kohoamisesta.

– Asumisen kustannusten nousu on saatava kuriin. Asumisen hintaan ei saa kohdistaa enempää nousupainetta esimerkiksi kiinteistöverojen nostolla tai uusilla perusmaksuilla, sanoo Kiinteistöliitto Hämeen toiminnanjohtaja Hasse Renfeldt.

Hän muistuttaa, että kustannusten nousu rankaisee kaikkia asumismuotoja samaan aikaan, kun kotitalouksien käytettävissä olevat tulot eivät kasva läheskään samaan tahtiin.

– Kustannusten nousu valuu väistämättä myös vuokriin ja kurittaa sitä kautta vuokralla asuvia yhtä lailla. HÄSA

Päivän lehti

28.9.2020

Fingerpori

comic