Kanta-Häme

Hämeenlinna-Vanajan äänestysprosentti pysyi 12:ssa entistä vähemmillä äänillä

Hämeenlinna-Vanajan seurakuntavaalien äänestysprosentti pysyi 12:ssa. Äänioikeutettujen määrä putosi liki viisi prosenttia neljän vuoden takaisesta.
Helena Uusi-Illikainen kävi äänestämässä Hämeenlinnan kirkossa sunnuntaina noin kello 16.30, jolloin jono oli jo lyhentynyt päivän ruuhkaisimmista hetkistä.

Äänestysprosentti pysyi noin 12:ssa, mutta äänimäärä väheni, koska äänioikeutettujen määrä laski neljässä vuodessa liki 5 prosenttia. Siinä seurakuntavaalien tämänkertainen sävel Hämeenlinna-Vanajan seurakunnassa.

– En usko, että äänestysprosentti tuosta nousee, ennen kuin joskus pääsemme sähköiseen äänestykseen. Suunnilleen tuo osa ihmisistä lähtee liikkeelle äänestämään joko ennakkoon tai vaalipäivänä, totesi Hämeenlinna-Vanajan kirkkoherra Timo Kalaja, kun ääntenlasku oli päässyt vauhtiin.

Tarkka äänestysprosentti oli 12,6. Hämeenlinna-Vanajan seurakunnassa äänioikeutettuja oli nyt 32 262. Viime vaaleissa määrä oli 1 686 henkeä korkeampi. Kalajan mukaan pudotus on valtakunnallista keskiarvoa pienempi.

Hauhon ja Lammin seurakunnissa äänestysprosentit laskivat hieman, Hauholla 18,8:aan ja Lammilla 18,3:een. Kalvolassa se nousi aavistuksen viime kerrasta, 18,7 prosenttiin.

Kirkosta eroaminen on laskenut seurakuntien jäsenmääriä vuodesta toiseen. Äänestysprosentti siis nousi pudonneellakin kokonaisäänimäärällä niissä seurakunnissa, joissa äänimäärän suhteellinen pudotus oli pienempi kuin äänioikeutettujen määrän pudotus.

Lue myös: Tässä ovat seurakuntavaaleissa valitut luottamushenkilöt Hämeenlinnan ja Riihimäen seuduilla

Äänioikeus on oikeus, jota pitää myös käyttää, linjasi Veikko Pyhäjoki alkuillasta Hämeenlinnan kirkon äänestysjonossa.

– Käyn aina äänestämässä kaikissa vaaleissa, niin kirkollisvaaleissa kuin kunnallis- ja valtakunnallisissakin vaaleissa.

– Katsoin tänä aamuna listalta sopivalta vaikuttavan ehdokkaan, joka on minulle uusi. Äänestän samaa henkilöä kumpaankin paikkaan, sekä kirkkovaltuustoon että seurakuntaneuvostoon, hän kertoi.

Vaalikoneisiin Pyhäjoki ei ole halunnut turvautua.

Jos oma ehdokas menee läpi, Pyhäjoki odottaa häneltä panosta seurakunnan palvelujen laajentamiseksi ja modernisoimiseksi.

– Ovathan seurakunnat jo kehittyneetkin, mutta sitä täytyisi edelleen jatkaa. Niiden ei pitäisi pysähtyä.

 

Hämeenlinnan kirkossa äänestysjono pysyi suunnilleen kirkkosalin pituisena läpi päivän. Vilkkaimpina hetkinä se ulottui ulos asti.

Helena Uusi-Illikainen piti näissäkin vaaleissa äänestämistä kansalaisvelvoitteena. Ehdokas oli vaihtunut sitten viime kerran.

– Haluan vaikuttaa omalta osaltani siihen mihin pystyn.

Seurakuntien talousmurheet eivät heijastuneet Uusi-Illikaisen äänestyskäyttäytymiseen.

– Minulle merkitystä on enemmänkin kaikilla lapsiperheasioilla.

Hän kertoi käyttävänsä itsekin seurakunnan lapsiperhepalveluja.

 

Äänestäminen kesti keskimäärin parikymmentä minuuttia.

Hämeenlinna-Vanajan seurakunnan lastenohjaaja Pirkko Keskisaari huolehti jonotuksen ajan äänestäjien lapsista. Hänestä seurakuntien kannattaisi tuoda enemmän esiin palvelujaan, erityisesti lapsiperhepalveluja, joista läheskään kaikki seurakunnan jäsenet eivät ole edes tietoisia.

Hänestä äänestämällä voikin vaikuttaa taloudenpidon ohella nimenomaan palvelutarjonnan kehitykseen.

– Nyt on yritetty kovasti miettiä, miten nuoretkin saataisiin äänestämään. Eläkeläiset, jotka ovat tottuneet käymään täällä, käyvät kyllä edelleen.

 

Seurakuntavaaleissa valittiin Suomen lähes 400 seurakuntaan yhteensä noin 8 000 luottamushenkilöä vuoden 2019 alusta alkavaksi nelivuotiskaudeksi.

Hämeenlinnan ja Riihimäen seuduilla valittiin jäsenet Hämeenlinnan seurakuntien eli Hämeenlinna-Vanajan, Hauhon, Kalvolan ja Lammin seurakuntien yhteiseen kirkkovaltuustoon, näiden seurakuntien seurakuntaneuvostoihin sekä Janakkalan, Hattulan, Riihimäen, Lopen ja Hausjärven kirkkovaltuustoihin.

Seurakuntaneuvosto on seurakuntayhtymään kuuluvan seurakunnan toimielin.

Vuodesta 2010 lähtien seurakuntavaalien äänestysikäraja on ollut 16 vuotta. HäSa

Päivän lehti

23.1.2020