Kanta-Häme

Hämeenlinna-Vanajan seurakunta aikoo tavoittaa yksinäiset ja syrjäytyneet ikäihmiset postikorteilla

Yksinäisten vanhusten asia kuuluu meille kaikille. Tässä ei ole meidän tai teidän asiakkaita. Löytävää vanhustyötä ei voi tehdä kukaan yksin, hankkeen vetäjä, diakoniatyöntekijä Elina Iivonen sanoo.

Hämeenlinna-Vanajan seurakunta aikoo etsiä postikorttien avulla yksinäisiä, syrjäytymisvaarassa olevia tai jo syrjäytyneitä ikäihmisiä, joita muut palvelut eivät tavoita.

Ideana on jakaa Hoksauta minut -postikortteja arkisiin ympäristöihin, kuten odotustiloihin, apteekkeihin, lähikauppoihin, kotihoitoon ja taksinkuljettajille.

Kortin saanut ikäihminen voi halutessaan postittaa kortin omaan seurakuntaansa, jonka diakoniatyöntekijä on yhteydessä vanhukseen. Näin postikortti voi toimia alkusysäyksenä seuran ja tuen saamiselle.

Kirkkopalveluiden vuosina 2014–2016 kehittämiä Hoksauta minut -kortteja on kokeiltu pilottiseurakunnissa. Postikortit valittiin työkaluksi, koska kortit ovat ikäihmisille tuttu asia.

Hämeenlinnassa seurakunnan diakoniatyön Löytävä vanhustyö -hanke on testamenttilahjoitusvaroilla käynnistetty vuoden mittainen hanke.

Yhdessä kaupungin kanssa toteutettavan hankkeen tarkoituksena on kehittää toimiva malli yksinäisten vanhusten löytämiseen ja osallistamiseen.

– Yksinäisten vanhusten asia kuuluu meille kaikille. Tässä ei ole meidän tai teidän asiakkaita. Löytävää vanhustyötä ei voi tehdä kukaan yksin, hankkeen vetäjä, diakoniatyöntekijä Elina Iivonen sanoo.

Iivonen muistuttaa, että diakoniatyö on jo lähtökohtaisesti etsivää ja löytävää.

– Nyt rakennetaan yhteistyötä ja kirkastetaan ajatusta siitä, mikä tai mitkä ovat tehokkaimpia työvälineitä vanhusten elämänlaadun parantamisessa.

Löytävä vanhustyö -hankkeen ensimmäinen verkostotapaaminen on Poltinahon seurakuntatalossa 24.10. kello 14–16. Paikalle ovat tervetulleita kaikki kiinnostuneet. HäSa