Kanta-Häme

Hämeenlinna vetoaa Hattulan valtuustoon

Seudullista vai kunnallista elinkeinopolitiikkaa. Sitä joutuu Hämeenlinnan kaupunginhallitus pohtimaan ehkä piankin, jos Hattulan valtuusto päätyy ensi viikolla sille kannalle, että budjettirahoitusta Kehittämiskeskus oy Hämeelle vähennetään.

Hattulan ensi vuoden budjettiesityksessä Kehkelle on varattu 73 000 euroa. Se on 100 000 euroa vähemmän, kuin Kehke on kunnalle esittänyt.

Hattulan kunnanjohtaja Heidi Rämö on kuitenkin kiistänyt näkemyksen siitä, että kunta olisi eroamassa Kehkestä.

– Olemme lähestyneet Hattulaa ja vedonneet, että Hämeenlinnan näkökulmasta yhteinen elinkeinoyhtiö on seudullisen elinkeinopolitiikan edellytys, kaupunginhallituksen puheenjohtaja Tapio Vekka (kok.) kertoo.

Hänen mukaansa Hämeenlinna joutuu tekemään uudelleenjärjestelyjä Kehkessä, jos Hattula ei ole mukana omalla osuudellaan.

– Joko ollaan mukana tai ei olla. Ei voi olla osittain raskaanakaan. Olisi erittäin tärkeätä seudulliselle elinkeinopolitiikalle, että Hattula pysyisi elinkeinoyhtiössä. On ollut riittävän hankalaa, kun Janakkala ei ole mukana.

Janakkala erosi 2009

Jos Hattula vähentää rahoitustaan, Hämeenlinnan pitää Vekan mukaan pohtia, muutetaanko Kehke osaksi kaupungin elinkeinokonsernia.

– Se merkitsee irtisanomisia. Kehken on hankala myydä palveluita, kun niitä palveluita ei ole tuotteistettu.

Hämeenlinna maksaa tällä hetkellä Kehken kuluista 90 prosenttia ja Hattula 10.

Hämeenlinnan seudun yhteinen elinkeinoyhtiö syntyi vuonna 2000. Janakkala erosi siitä vuoden 2009 lopulla tehdyllä päätöksellä.

Valmistelu vauhtiin pian

Hämeenlinnasta on lähtenyt Hattulaan ja Janakkalaan myös esitys siitä, että lausuntoa kuntarakennelakiluonnoksesta valmisteltaisiin yhteisin periaattein.

– Esitämme Hattulalle ja Janakkalalle, että nykyisten kunnanhallitusten ja valtuustojen puheenjohtajat ja kunnanjohtajat sopisivat, mitä evästyksiä lausunnon valmistelulle annettaan, Tapio Vekka selittää.

Valtiovarainministeriö pyytää kunnilta lausuntoa 7.3.2013 mennessä kuntarakennelakiluonnoksesta.

– Tavoitteena on, että lausunnot valmisteltaisiin suurin piirtein samantasoisesti.

Ongelmana on se, että uusilla, tammikuussa valittavilla luottamuselimillä on todella vähän aikaa paneutua asiaan.

Hattula ja Janakkala täyttävät useita kriteereitä, joiden pohjalta ne ovat velvollisia selvittämään yhteistyötä Hämeenlinnan kanssa. (HäSa)

Päivän lehti

23.10.2020

Fingerpori

comic