Kanta-Häme

Hämeenlinna vikkelin verojen korottamisessa

Hämeenlinna on maakuntakeskuksista kiihkeimmin kiristänyt verotustaan. Se on kymmenessä vuodessa korottanut eniten veroprosenttiaan.

Hämeenlinnan kiinteistöveroprosentit ovat niin ikään koko maan huippua. Maakuntakeskuksista vain Kokkolassa vakituisen asuinrakennuksen kiinteistöveroprosentti on Hämeenlinnaa korkeampi.

Veronmaksajain keskusliiton selvityksen mukaan Kanta-Hämeen kuntien verotus on maan keskitasolla. Hämeenlinna on kuitenkin maakuntakeskusten sarjassa keskellä kehitysalueita. Helsingin kunnallisveroprosentti on 2,25 prosenttiyksikköä Hämeenlinnaa alhaisempi.

– Kunnallista verotusta vertailtaessa on kuitenkin hyvä muistaa, että asumismenot ovat Helsingissä korkeat, sanoo Veronmaksajain ekonomisti Leena Savolainen järjestön tiedotteessa.

Hämeenlinnan 20,75:n veroprosentti on maakuntakeskuksien kuudenneksi korkein. Rovaniemellä, Kajaanilla, Seinäjoella ja Lappeenrannalla veroprosentti on 21. Kokkolan 21,75:n veroprosentti on ylivoimaisesti maan korkein.

Hämeenlinnan veroprosentti oli vain 18 vuonna 2008. Maakuntakeskusten sarjassa vain Helsingillä oli Hämeenlinnaa alhaisempi veroprosentti. Hämeenlinna on korottanut veroprosenttiaan 2,75 prosenttiyksiköllä, mikä maakuntakeskusten ennätys.

Kiinteistöverotuksessa kuntien erot ovat suuret. Helsingissä ja Turussa asuinrakennusten kiinteistöprosenttina on 0,41, joka on lakisääteisesti pienen mahdollinen prosentti. Hämeenlinnan vastaava kiinteistöveroprosentti on 0,6 eli lähes 50 prosenttia Helsinkiä ja Turkua korkeampi.

Kiinteistöveroprosentit ovat Hämeenlinnassa muita maakuntakeskuksia korkeammat. Asumista verotetaan korkeammalla kiinteistöveroprosentilla vain Kokkolassa, jossa yleinen kiinteistöveroprosentti on kuitenkin Hämeenlinnaa alhaisempi.

Helsingissä maksetaan kuitenkin veronmaksajien esimerkkirivitalosta enemmän kiinteistöveroa kuin Hämeenlinnassa. Se selittyy sillä, että Hämeenlinnassa tonttien verotusarvot ovat paljon Helsinkiä alhaisemmat.

Hämeenlinnan kiinteistöveroprosentit ovat myös koko maan huipputasoa. Joissakin maalaiskunnissa prosentit ovat vielä sitäkin hieman korkeampia. Näissä kunnissa tonttien verotusarvot ovat kuitenkin alhaisia.

Veronmaksajien esimerkkiperhe maksaa Helsingissä asunnostaan kiinteistöveroa 442 euroa vuodessa. Hämeenlinnassa vastaava vero on 346 euroa. Koska Kokkolassa verotusarvot ovat Hämeenlinnaa alhaisemmat, vero on 324 euroa.

Manner-Suomen kunnista alhaisimmat verot ovat Kauniaisissa. Veronmaksajien laskelman mukaan keskipalkkaiselle perheelle jää siellä verojen jälkeen 4 525 euroa enemmän rahaa kuin Jämijärvellä.

Maakuntakeskusten välilläkin verotuksella on suuri merkitys perheiden käteen jääviin tuloihin. Hämeenlinnassa palkansaajaperhettä verotetaan 1 722 euroa ankarammin kuin Helsingissä.

Kauniaisten lisäksi kevyen verotuksen kuntia ovat kaikki muut pääkaupunkiseudun kunnat ja Eurajoki. Eurajoella merkittävä yksittäinen veronmaksaja on Teollisuuden Voima, jolla on kaksi ydinvoimalaa kunnan alueella.

Jämijärven lisäksi kovimpia verottajia ovat Honkajoki, Karijoki, Vimpeli, Savonlinna ja Hankasalmi. 

Päivän lehti

1.11.2020

Fingerpori

comic