Kanta-Häme

Hämeenlinnaa ideoidaan yhä lapsiystävällisemmäksi

– Jos päästään vaikuttamaan, niin hyvä on. Mukana ollaan!

Renkolainen Paula Ståhl osallistui tiistai-iltana mielellään Rengon koulussa järjestettyyn tilaisuuteen, jossa pohdittiin joukolla lapsiystävällisyyteen vaikuttavia asioita.

Ståhl tuli iltaan poikansa Elmeri Sillanpään kanssa. Muita osanottajia oli nelisenkymmentä: mukana oli vanhempia, Rengon koulun oppilaita ja opettajia, päiväkodin väkeä, yhdistysten edustajia ja nuorisotyöntekijöitä.

Taustalla Unicefin tunnustus

Aivan aluksi saatiin kuulla, että Hämeenlinna on ihan virallisestikin lapsiystävällinen, sillä se on saanut Unicefin Lapsiystävällinen kunta -tunnustuksen.

– Se tarkoittaa sitä, että lapset otetaan mukaan osallistumaan ja vaikuttamaan. Tavoitteena on, että lapsivaikutukset otettaisiin huomioon kaikessa päätöksenteossa. Se ei ole hanke, vaan toimintamalli, jolla kaupunkia juurrutetaan lapsiystävälliseksi, osallisuuskoordinaattori Mervi Hiltunen selvitti.

Hiltunen veti tiistai-illan tilaisuuden yhdessä palvelupäällikkö Nikke Keskisen kanssa. Kumpikin työskentelee kaupungin lasten ja nuorten palveluissa.

Kahdeksan tilaisuutta

Kyse on siis koko kaupungista, ei vain Rengosta. Ja kyse on myös nuorista, ei vain lapsista. Vastaavat tilaisuudet on jo järjestetty Hauholla, Lammilla sekä kantakaupungin Kirkonkulman koulussa. Neljä tilaisuutta on vielä pitämättä.

Tilaisuuksia on kahdeksan, vaikka lasten ja nuorten palveluissa kaupunki on jaettu seitsemään alueeseen. Se ”ylimääräinen” tilaisuus oli juuri tiistainen Renko-ilta.

– Renko kuuluu lasten ja nuorten palveluissa itä 2 -alueeseen, eli samaan alueeseen kuin esimerkiksi Kirkonkulman koulu, Nikke Keskinen selvitti.

Renkolaiset kuuluvat itään, koska he käyvät yläkoulunsa lyseolla kuten itä 2- alueen nuoret.

– Kaikessa muussa Renko kuuluu länteen, vanhempainyhdistykseen kuuluva Anne Laulajainen huomautti.

Toimintaa riittää

Osanottajat pääsivät erivärisillä lappusilla ilmaisemaan sen, miten lapsiystävällinen Renko heidän mielestään on. Lapsiystävällinen kunta koostuu erilaisista asioista, ”rakennuspalikoista”. Yksi näistä palikoista on se, että lapset voivat osallistua kansalaistoimintaan.

Ilmeisesti Rengossa riittää lapsille toimintaa, sillä tämä rakennuspalikka sai osanottajilta kaikkein eniten vihreitä ja keltaisia lappuja (vihreät laput olivat aikuisten myönteisiä mielipiteitä ja keltaiset lasten).

Toista ääripäätä edusti palikka ”kaikilla on oikeus osallistua palvelujen suunnitteluun, arviointiin ja kehittämiseen”. Se sai siis osakseen runsaasti kielteistä kantaa osoittavia punaisia ja sinisiä lappusia.

Paula Ståhl piti tilaisuuden ideasta.

– Miksiköhän tällaista ei ole ollut jo aiemmin, hän ihmetteli.

Ståhl kehui Renkoa hyväksi asuinpaikaksi.

Kehittämisen kohteeksi hän ehdotti liikuntasalivuorojen lisäämistä lapsille. Esimerkiksi sählyvuoro olisi hänen mielestään tarpeen. (HäSa)

Seuraava ideointi-ilta järjestetään tänään keskiviikkona Hauhon yhtenäiskoulussa kello 18.30. Jukolan koulun (lännen), Ruununmyllyn koulun (itä 1:n) ja Kaurialan koulun (keskustan) tilaisuudet ovat 7.10.-10.10.

 

 

Päivän lehti

27.10.2020

Fingerpori

comic