Kanta-Häme Hämeenlinna

Hämeenlinnaa lähimmät 5G-verkot löytyvät Hyvinkäältä, Tampereelta ja Salpausselän katsomosta

Verkkojen rakentaminen alkaa suurimmista kaupungeista. Kanta-Hämeen kaupungit eivät ole tässä joukossa.

Pitäisikö uutta älypuhelinta ostaessa ottaa 5G-puhelin, joka käyttää uusinta saatavilla olevaa verkkotekniikkaa?

Suomen kolme isoa teleoperaattoria rakentavat parhaillaan 5G-verkkojaan, mutta Kanta-Hämeen alueella asuvalle tai liikkuvalle puhelimenkäyttäjälle niistä ei toistaiseksi ole vielä iloa.

5G-puhelimet toimivat toki myös jo olemassa olevissa ja lähes koko Suomen kattavissa 3G- ja 4G-verkoissa. 5G:n myyntivalttina pidettyjä suuria tiedonsiirtonopeuksia ja lyhyitä viiveitä ei kuitenkaan saavuteta vanhoissa verkoissa.

 

Hämeenlinnaa lähin toimiva 5G-verkko löytyy tällä hetkellä Hyvinkäältä, jonka keskustassa DNA:lla on laaja testiverkko.

Lahdessa Elisan 5G-verkko kattaa Salpausselän urheilupaikkoja ja Tampereen keskustasta löytyy alueita, joilla sekä Elisalla että Telialla on 5G-verkko toiminnassa.

Kolmostietä etelään ajaessa 5G-puhelin saattaa operaattorista riippuen löytää 5G-verkon vasta Vantaalla tai Helsingissä. Niissäkin kaikkien operaattorien verkot ovat pistemäisiä ja rajoittuvat vain tietyille alueille.

 

Teleoperaattorit eivät paljasta tarkkoja tietoja 5G-verkkojensa laajentamissuunnitelmista lähivuosina.

Sekä DNA:n että Telian puolelta kerrotaan, että verkkojen rakentaminen alkaa suurimmista kaupungeista. Kanta-Hämeen kaupungit eivät ole tässä joukossa.

– Ensi vuoden alkupuolella keskitymme seitsemään isoimpaan kaupunkiin. Lähdemme pääsääntöisesti liikkeelle kaupunkien keskustoista, joissa on eniten liikkuvia käyttäjiä, Timo Saxén Telian viestinnästä kertoo.

DNA:n radioverkkojen johtaja Jarkko Laari kertoo yhtiön tuovan 5G:n alkuvaiheessa myös täydentämään muita tekniikoita sellaisilla asuin- ja yritysalueilla, joilla nykyisillä 4G- tai valokuituverkoilla on katvetta.

Operatatoreista Elisa ei vastannut heille lähetettyyn kyselyyn.

 

Hämeen liitto on yhdessä Business Finlandin ja ministeriöiden kanssa valmistelemassa kansallista 5G-aloitetta tukemaan kuntia ja yrityksiä uuden tekniikan mahdollisuuksien käyttöönotossa.

Maakuntajohtaja Anna-Mari Ahosen mukaan muun muassa Hämeenlinnaan on viritteillä pistemäisiä 5G-kokeiluja. Ahosen mukaan tällä hetkellä Hämeen liitolle on tärkeää pitää esillä pääradan varren 5G-yhteyksiä tilanteessa, jossa verkkoja rakennetaan vasta isoimpiin kaupunkeihin.

 

Vaikka verkkojen rakentaminen onkin vielä pahasti kesken, on Suomessa saatavilla jo ainakin kolme 5G-verkkoja tukevaa älypuhelinmallia.

Niiden hinnat vaihtelevat noin 850 eurosta 1200 euroon. HäSa

 

 

Oikaisu 28.10.2019 klo 1645: Uutisessa oli asiavirhe. Uutisessa mainitussa Hämeen liiton ja Business Finlandin 5G-yhteistyössä ei ole kyse hankkeesta vaan aloitteesta 5G:n kokonaisvaltaiseksi kehittämiseksi Suomessa.

Päivän lehti

19.9.2020

Fingerpori

comic