Kanta-Häme

Hämeenlinnaan saapuva ukuleleorkesteri: Kaikki käy, paitsi Bohemian Rhapsody

The Ukulele Orchestra of Great Britain on hämmentävän hauska, mutta taidokas orkesteri. 

Viimeisen päälle herraskaiselta vaikuttava ryhmä esittää pop- ja rock-klassikkoja orkesterin nimen mukaisesti ainoastaan ukuleleille sovitettuna ja kuivakan brittiläisellä huumorilla höystettynä.

Vuodesta 1985 esiintynyt orkesteri sai alkunsa viattomasta hauskanpidosta. Ukulelet valikoituivat soittimiksi osin kustannussyistä.

– Oli helppoa perustaa orkesteri, koska soittimet eivät maksaneet muutaman oluttuopillisen hintaa enempää, perustajajäsen George Hinchcliffe kertoo.

Yhtyeen ensiesiintyminen pubissa poiki lisää keikkoja, joita seurasi vierailu radiossa.

– Lopulta BBC otti yhteyttä ja kutsui meidät televisioon. Alkoi vaikuttaa siltä, että tällä voisi tehdä hieman rahaa, joten yhtäkkiä olimmekin julkaisevan levy-yhtiön omistajia. Saimme puhelun Japanista, jossa haluttiin julkaista levymme. Ensimmäisen keikan piti olla ainutkertainen, mutta hauskanpito lähti käsistä… Hinchcliffe muistelee orkesterin varhaisia aikoja.

Orkesterin stand up -tyylisellä huumorilla höystettyyn ohjelmistoon kuuluu versioita hiteistä eri vuosikymmeniltä. 

Osansa on saanut muun muassa David Bowien, Nirvanan, Pharrell Williamsin, Talking Headsin, Lady Gagan ja Princen tuotanto. 

Onko mitään musiikkityyliä, mitä ei voi ukuleleilla esittää?
– Ei oikeastaan. Olemme valmiita kokeilemaan mitä tahansa. Olemme myös palanneet aiemmin hyllytettyihin kappaleisiin ja todenneet ne myöhemmin toimiviksi.

Hinchcliffe kertoo, että ukulelen ja brittihuumorin yhdistelmä tuntuu uppoavan yleisöön kaikkialla maailmassa.

– Etsimme yhä yleisöä, joka ei ymmärtäisi meitä. Inhottaa tunnustaa tämä, mutta nykyään yleisö tuntuu reagoivan kaikkialla samalla tavalla. Eräällä kiertueella esiinnyimme Kiinassa Chongqingissa – se on valtava 30 miljoonan asukkaan teollisuuskaupunki – teatterissa, eikä yleisö ollut selvästikään tottunut länsimaiseen tapaan esiintyä. Heillä kesti hetken aikaa lämmetä ja oppia taputtamaan oikeissa kohdissa.

Brittiläisen rockin instituution Queenin suurteos Bohemian Rhapsody kuuluu lähes jokaisen kunnianhimoisten cover-yhtyeen repertuaariin. Tähän klassikkoon The Ukulele Orchestra of Great Britain ei ole hieman yllättäen tarttunut.

– Itse asiassa en juurikaan pidä siitä kappaleesta, vaikka sen versioimista on meille monesti ehdotettu. Orkesterissamme asuu pieni anarkisti. Mitä enemmän meille sitä ehdotetaan, sitä tiukemmin olemme päättäneet, ettei Rhapsodya soiteta.

Hinchcliffe kertoo orkesterin välttyneen koko sen yli kolmen vuosikymmenen historian ajan suurilta musiikillisilta erimielisyyksiltä.

Eikö kukaan soittajistanne ole uskaltanut ehdottaa instrumenttivalikoiman laajentamista?
– Itse asiassa se olen minä, joka on joskus ehdottanut, että toisimme orkesteriin hieman monimuotoisuutta. Ajatus on tyrmätty tylysti. Koska idea soittaa pelkkiä ukuleleja oli minun, minulla ei ole oikeutta vaatia muutoksia, Hinchcliffe naurahtaa.

Ukulelella on soittimena hienoisia uskottavuusongelmia Euroopassa. ”Minikokoinen kitara” ei saa aina osakseen ansaitsemaansa arvostusta. Tämä on näkynyt ainakin kerran The Ukulele Orchestra of Great Britainin konsertista kirjoitetussa kritiikissä.

– Saimme Royal Albert Hallin konsertin jälkeen murska-arvostelun klassiseen musiikkiin perehtyneeltä kriitikolta. Onneksi yleisö oli eri mieltä.

Hinchcliffe painottaa, että orkesterin esiintymiset ovat hauskoja, mutta yhtye ei ole vitsi.

– Se on viihdettä. Olemme olleet alusta asti vakavissamme musiikin suhteen, mutta haluamme pitää samalla hauskaa kertomalla tyhmiä vitsejä ja kaivamalla huumoria kappaleista.

Orkesteri vieraili Suomessa viimeksi elokuussa 2016. Tuolloin konsertti oli loppuunmyyty. HÄSA

 

Konsertti

The Ukulele Orchestra of Great Britain Vanajasalissa perjantaina 27.1. kello 19.

Päivän lehti

26.10.2020

Fingerpori

comic