Kanta-Häme

Hämeenlinnaan suunniteltu toriparkki herättää yhä vahvoja mielipiteitä – Vastustus on kovaa

Toriparkin puolestapuhujat haluaisivat autot pois torin ympäristöstä. Kuva on Hämeenlinnan torilta neljän vuoden takaa. Kuva: Pekka Rautiainen
Toriparkin puolestapuhujat haluaisivat autot pois torin ympäristöstä. Kuva on Hämeenlinnan torilta neljän vuoden takaa. Kuva: Pekka Rautiainen

Hämeen Sanomien Facebook-sivulla on käyty perjantaista lähtien jälleen kiinnostavaa keskustelua Hämeenlinnaan suunnitellusta toriparkista. Osa keskustelijoista on selvästi toriparkin puolella, enemmistö ei sellaista soisi verovaroilla rakennettavan.

Parkkihalli on herättänyt paikallisissa aiemminkin suuria tunteita, mutta keskustelu heräsi uudestaan, kun Hämeen Sanomat esitteli toriparkista tehdyt suunnitelmat. Päätöstä parkkihallin rakentamisesta ei ole tehty.

”Avoin tila niin kuin Senaatintori Helsingissä”

Sekä hallin puolustajilla että vastustajilla on hyvää argumentointia. Toriparkin puolestapuhujien mielestä torin seudusta tulisi kauniimpi, jos autot saataisiin piiloon. Monien mielestä toriparkki myös elävöittäisi keskustaa ja torin ympäristöön voitaisiin rakentaa lisää vaikka asuntoja.

Eräs toriparkin puolestapuhuja argumentoi näin: ”Mielelläni näkisin vielä tämän elämän aikana Hämeenlinnan torin ilman autoja (autot ajaisivat sen alle) ja nykyisen parkkipaikan kohdalla olisi elävä kauppahalli sekä lähialueella monenlaisia liikkeitä. Tori olisi avoin tila niin kuin Senaatintori Helsingissä. Olen aivan varma, että sitä toria tullaan ihailemaan eri puolilta Suomea ja muista maista. Olen aivan varma, että hämeenlinnalaiset viihtyvät torilla ja tulevat siellä järjestettäviin tilaisuuksiin. Toriparkin rakentaminen on viisas päätös, koska sille löytyvät asiaperusteet, jotka EI-puolueelta puuttuvat.”

”Goodmanista kävelee torille 5 minuutissa rollaattorillakin”

Vasta-argumentteja on esitetty kuitenkin selvästi enemmän. Useat keskustelijat pitävät toriparkkia suorastaan päättömänä ideana, eikä kaikki vaivaudu edes kantaansa perustelemaan.

Pääosin kielteisellä kannalla ollaan siksi, että verorahoja tarvitaan muihin kohteisiin kipeämmin. Useissa kommenteissa kehotetaan suuntaamaan parkkihallin vaatimat 30 miljoonaa mieluummin vaikka vanhusten hoitoon. Tällaiset kommentit ovat keränneet runsaasti tykkäyksiä.

Keskustelijoiden mukaan toriparkki sinänsä ei piristäisi keskustaa, vaan kaavaillut 600 parkkipaikkaa jäisi lähes tyhjiksi. Monien mielestä keskustasta löytyy tälläkin hetkellä helposti parkkipaikka, ja olemassa olevat parkkihallit ovat lähellä. Eräs keskustelija huomauttaa, että Goodmanista ja Kaivoparkista kävelee torille viisi minuuttia rollaattorinkin kanssa.

Toriparkkia vastustavat kirjoittavat, että autoilu vähenee tulevaisuudessa, joten uusia parkkihalleja ei kannata rakentaa. Yksi muistuttaa, että Turussakin toriparkin rakentaminen on epäonninen projekti ja toisen mukaan investointien kustannusarviot eivät koskaan pidä.

Monen mielestä Hämeenlinnan keskusta on jo nyt niin kuihtunut, ettei sinne kannata rakentaa ainakaan lisää parkkipaikkoja: ”Päättäjät hei, ootte 25 vuotta myöhässä”, tuumaa yksi keskustelija.

Facebookin keskustelussa on lauantaiaamuun mennessä vajaat 300 kommenttia. Osallistu keskusteluun Hämeen Sanomien Facebook-sivulla ja kerro oma mielipiteesi.