Kanta-Häme

Hämeenlinnaan tulee pienvalmennusryhmä uniapneaa sairastaville miehille

Hämeenlinnassa järjestetään 20. elokuuta alkaen Maskimiehet-pienvalmennusryhmä uniapneaa sairastaville miehille, jotka kaipaavat tukea elämäntapamuutoksen tekemiseksi.

Kokoontumisia on maanantai-iltaisin 18.12. asti Kanta-Hämeen Hengitys ry:n toimitiloissa Hämeenlinnan keskustassa.

Ryhmä on osallistujille maksuton, ja ilmoittautua voi 16.8. mennessä sähköpostilla toimisto@kanta-hameen-hengitys.fi tai puhelimitse 0400-164021. Paikkoja on rajoitetusti.

Pienryhmävalmennuksessa osallistujat saavat ohjeita ja vinkkejä erilaiseen liikkumiseen ja ryhmän kokoontumisissa liikutaan ryhmää ohjaavan kuntohoitaja Iina Perkiön opastuksella.

Ryhmän ohjelmaan kuuluvat myös luennot ravitsemuksesta, uniapnean laite- ja omahoidosta sekä mentaalivalmennusluento pysyvän elämäntapamuutoksen tekemiseksi.

Uniapneaa sairastaa jopa 20 prosenttia suomalaisista miehistä.

Uniapeaoireyhtymä on sairaus, jossa esiintyy toistuvia unenaikaisia hengityskatkoksia. Katkokset syntyvät nielun kudosten ja lihasten painuessa kiinni aiheuttaen ylähengitysteiden tukkeutumisen.

Toistuvat hengityskatkokset unen aikana heikentävät unen laatua ja saattavat aiheuttaa hapenpuutetta. Uniapneaoireyhtymän on todettu lisäävän merkittävästi diabeteksen, aivoinfarktin, sydänsairauksien, verenpainetaudin ja masennuksen riskiä.

Uniapnean omahoidossa painonhallinnalla ja liikunnalla on merkittävä rooli. Tiedetään että jo 5–10 kilon painonpudotus voi lieventää uniapnean oireita merkittävästi.

Pitkään jatkunut uniapnean aiheuttama väsymys voi kuitenkin vaikeuttaa pysyvän elämäntapamuutoksen tekemistä. HäSa