Kanta-Häme Hämeenlinna

Hämeenlinnalainen Frida Jokiranta aloittaa koulun poikkeuksellisena aikana – Koulut ovat valmiita toimimaan, jos epidemia pääsee taas valloilleen

Koulut aloittavat opetuksensa tiistaina. Koronaviruksen torjumiseksi käytössä on esimerkiksi tarkat hygieniaohjeistukset ja porrastetut ruokailut. Toiveissa on jatkaa lähiopetuksessa koko syyslukukausi, mutta epidemian pahenemisen varalle on tarkat suunnitelmat.
Ensimmäisen luokan aloittava Frida Jokiranta oli hankkinut koulua varten repun, penaalin ja älypuhelimen. Kuva: Pekka Rautiainen

Koronavirustilanteen eteneminen luo epävarmuutta koulujen syyslukukauteen. 694 hämeenlinnalaislasta aloittaa tiistaina koulutaipaleensa. Ikäluokka lähtee opintielle täysin erilaisista lähtökohdista kuin edeltäjänsä.

Varotoimia on suunniteltu tarkasti. Hämeenlinnan opetustoimenjohtajan Mika Mäkelän mukaan kevään kahden viikon lähiopetusjaksosta oli kokemuksena hyötyä. Nyt opetusta jatketaan hieman kevyemmin rajoitustoimin.

– Lähtökohta on, että noudatamme ihan normaalia tuntijakoa ja opetussuunnitelman mukaista opetusta ohjeet huomioiden.

Frida Jokirannan äiti Noemi Olmedo-Jokiranta toivoo, etä Ortelan koulua ei lopeteta ennen lasten siirtymistä yläkouluun. Kuva: Pekka Rautiainen

Tarkat suunnitelmat koronan varalle

Opetus- ja kulttuuriministeriö ja THL ohjeistivat oppilaitoksia viikko sitten koronan vastaisista toimista. Painopiste koronaviruksen leviämisen estämisessä on etenkin hygieniassa ja siivoamisessa.

– Oppilaita ohjeistetaan pärskeiden suojaamisesta ja käsien pesusta esimerkiksi kouluun tultaessa ja lähdettäessä sekä ruokailun yhteydessä, Mäkelä kertoo.

Mäkelä toteaa myös kotiväellä olevan suuri vastuu terveydestä. Kouluihin ei saa tulla hengitystieoireisena ennen kuin koronaviruksen mahdollisuus on suljettu pois. THL ohjeistaa myös, että matkustusrajoitusmaista palattua ei saa mennä kouluun 14 vuorokauteen.

Turvaväleistä kouluissa pidetään yhä hyvää huolta. Koulut pyrkivät porrastamaan ryhmien toimia. Esimerkiksi ruokailuja varten tiloja laajennetaan tarvittaessa luokka- ja liikuntatiloihin. Ulkoiluja järjestetään eri aikoihin. Suuria kokoontumisia, kuten liikuntatapahtumia tai isoja vanhempainiltoja ei järjestetä.

Toimilla yritetään välttää tiukempiin rajoituksiin siirtymistä, jotka perusopetuslain väliaikainen muutos mahdollistaa. Opetuksen järjestäjä voi päättää poikkeuksellisista opetusjärjestelyistä.

– Päätöksiä on nyt mahdollista tehdä alueellisesti, sillä tilanne ei ole koko Suomessa samanlainen, Mäkelä sanoo.

Poikkeukselliset järjestelyt eivät kuitenkaan koskisi 1.–3. -luokkia eivätkä erityisen tuen päätöksen saaneita, pidennetyn oppivelvollisuuden tai valmistavan opetuksen oppilaita. Koulut haluavat välttää sulkeutumista mahdollisimman pitkään.

– Jos epidemiatilanne huononee, meillä on alustavat suunnitelmat, joilla olemme valmiit toimimaan. Kyseessä on niin sanottu hybridimalli, jossa lähi- ja etäopetusta voitaisiin vaihdella eri ryhmillä tai ikäluokilla, Mäkelä kertoo.

Jokirannan perheessä on hyviä kokemuksia Ortelan koulun koronatoimista. Kuva: Pekka Rautiainen

Koulun alku jännittää vähän

Yksi koulunsa aloittavista on Frida Jokiranta, joka aloittaa ensimmäisen luokan Ortelan koulussa. Koulun alkuun tyttö on valmistautunut hankkimalla muun muassa uuden repun ja älypuhelimen. Koulumatkaa on harjoiteltu yhdessä isoveli Hugon kanssa, joka käy samaa koulua. Koronan takia yhteistutustumista kouluun ei järjestetty, mutta lapset ovat saaneet perheineen tavata opettajat koulun pihassa.

– Vähän jännittää, Jokiranta toteaa.

Jokirannan äiti Noemi Olmedo-Jokiranta kertoo odottavansa lastensa koulun alkua yllättävän levollisin mielin. Lasten sosiaalisen elämän puolesta hän toivoo lähiopetuksen säilyvän.

– Mutta jos tilanne taas räjähtää käsiin, on pakko ottaa vastuu yhdessä koulun avulla.

Olmedo-Jokiranta luottaa pieneen kouluun, joka hoiti viime kevään mallikkaasti.

– Ekaluokkalaisen kanssa tilanne voi toki olla haastavampi. Täällä kuitenkin saa tosi hyvin opettajia kiinni, ja koulunkäyntiavustajat olivat korona-aikaankin tavoitettavissa työaikana koko ajan.

Olmedo-Jokiranta kehuu myös Karhuryhmän esikoulua ja päiväkotia, joissa lapsille on ohjeistettu hygieniatoimia ja käsien pesua jo ennen korona-aikaa.

Päivän lehti

24.9.2020

Fingerpori

comic

Uusimmat