Kanta-Häme

Hämeenlinnalainen Karoliina Mäkelä kisailee wellnessmallin tittelistä

Surun tukahduttaminen treenisalilla herätti Karoliina Mäkelän. Enää hän ei laske kaloreita tai perusta puntarista.
Kuva: Linda Lipponen / Lifu / www.lifu.fi / lifuphoto@gmail.com
Kuva: Linda Lipponen / Lifu

Älä tuijota vaakaa. Katso peiliin.

Tätä nyrkkisääntöä noudattaa hämeenlinnainen Karoliina Mäkelä, joka on valittu kansallisen wellnessmalli-kilpailun kärkikymmenikköön yli 400 hakijan joukosta.

– Vaaka kertoo ihmisestä tosi vähän. Enemmän luottaisin peilikuvaan ja hyvinvoinnin tarkkailuun, Mäkelä sanoo.

Wellness tarkoittaa suomeksi hyvinvointia. Vaikka kilpailijat ovat selvästikin käyneet salilla, ei kilpailussa ulkonäkö ole arvioinnin perusteena.

– Teemme syksyyn saakka erilaisia tehtäviä. Toimimme muun muassa somessa.

Wellness-ideologia ei myöskään ole yhtä kurinalainen kuin viime vuosina trendinä olleessa fitness-harjoittelussa, jossa koetukselle pannaan ihmisen fyysinen ja henkinen toimintakyky.

– Fitness-urheilumuoto herättää aika paljon ennakkoluuloja. Kilpailuna se mielletään usein ulkonäkökeskeiseksi.

 

Vaakaan Mäkelä ei tuijota myöskään ruokailun suhteen. Hyvinvoinnin ei tarvitse olla kaloreiden laskemista, eikä ruoka-annosta tarvitse halkoa millintarkasti.

– Punnitsemisesta voi tulla pakkomielle. Kuten treenaamisesta.

19-vuotias Mäkelä aloitti saliharjoittelunsa 13 vuoden iässä. Hän kuvailee homman lähteneen lapasesta nopeasti.

– Purin surua salilla, kun isäni kuoli. Rääkkäsin itseäni äärirajoille, että sain unohdettua pahan mieleni hetkeksi. Överiksi se meni.

Mäkelä alkoi olla kipeänä koko ajan. Puolentoista vuoden aikana treeniä kertyi liikaa ja lepoa liian vähän.

– Nykyään olen itselleni armollisempi. Treenaan 3–4 kertaa viikossa. Salin kautta myös itsetuntoni on kohentunut, kun harjoitteluun saatiin jokin tolkku. Voin myös herkutella pari kertaa viikossa.

 

Lähihoitajana ja personal trainerina keikkaa tekevä Mäkelä opiskelee Helsingissä osteopatiaa.

– Olen kiinnostunut mielen ja kehon vaikutuksista toisiinsa. Olen oppinut näkemään, että meitä on monenlaisia, ja siksi haluan kannustaa muita uskomaan itseensä ja mahdollisuuksiinsa, Mäkelä sanoo.

Mäkelä kertoo rakastavansa unelmia. Vielä enemmän hän rakastaa lähteä toteuttamaan niitä.– Minulle tärkeää on itsensä hyväksyminen ja tasapainoinen elämä. Olen itse näiden asioiden kanssa kamppaillut. Haluankin auttaa muita samojen asioiden teemalta.

Wellnessmalli-kilpailun finaali käydään I Love Me -messuilla Helsingin messukeskuksessa 18.–20. lokakuuta. Siihen saakka käynnissä on ennakkoäänestys. Karoliina Mäkelä kilpailee numerolla 10. HäSa

Päivän lehti

22.9.2020

Fingerpori

comic