Kanta-Häme

Hämeenlinnalainen parturi-kampaamo Sibe vaihtoi omistajaa, mutta entinen yrittäjä auttaa yhä: "Asiakkaita ei voi koskaan myydä"

Hämeenlinnalaisen parturi-kampaamo Siben omistaja vaihtui Tiina Luhtasesta (vas.) Liisa Rantaseksi elokuussa. Työkaverit ovat kuin perhettä. Rantanen on hoitovapaalla 1-vuotiaan Leevin kanssa, eli Luhtanen tekee Sibessä vuokratuolilaisena pari vuoroa viikossa ja hoitaa tarvittaessa Leeviä, jotta äiti pääsee päivävuoroon.

Nuoren parturi-kampaajan kannattaa hankkia jo toimiva yritys kokeneemmalta yrittäjältä, neuvoo parturi-kampaamo Siben entinen omistaja Tiina Luhtanen.

Hämeenlinnan Sibeliuksenkadulle vuonna 1988 perustettu Sibe vaihtoi toisen kerran omistajaa elokuussa, kun yli kymmenen vuotta vuokratuolilaisena työskennellyt Liisa Rantanen osti Siben liiketoiminnan Luhtaselta. Hän taas osti Siben äidiltään vuonna 2007.

Tiina Luhtasen mukaan toiminnassa olevan yrityksen hankkiminen kannattaa, kun on ensin yrittäjän kanssa samaan aikaan töissä. Varsinkin naisasiakkaat vaihtavat usein paikkaa, kun vanha kampaamoyrittäjä lähtee.

– Kun ostaa liikkeen, pitää tulla päällekkäisyyttä, koska edellisen tekemä liikevaihto ei ole myytävissä. Asiakkaita ei voi koskaan myydä. Kun asiakkaat oppivat uuden ihmisen kasvot ja toimintatavat, he uskaltavat tulla myöhemminkin.

Kampaamotyön jokainen opettelee itse, mutta taloustietoa Luhtanen on halunnut jakaa kahdelle nuoremmalle vuokratuolilaiselle, joista toisesta tuli uusi omistaja. Hänen mukaansa Siben työntekijät ovat kuin yhtä perhettä, ja kaikessa tehdään yhteistyötä.

Luhtanen avasi Hätilään elokuussa oman kotikampaamon, josta hän on haaveillut pitkään. Hän tekee kuitenkin vuoroja Sibessä kahdesti viikossa vuokratuolilaisena, koska uusi omistaja Rantanen on vielä hoitovapaalla.

Tuore yrittäjä Liisa Rantanen kertoo, että omistajana uutta on vain vastuu.

– Olen ymmärtänyt, kuinka paljon Tiina on hoitanut asioita, joita en ole edes itse huomannut.

 

Kaupassa ei ulkopuolista rahoitusta

Yli kymmenen vuotta Sibeä pyörittäneen Tiina Luhtasen mukaan yrittäminen on Hämeenlinnan keskustassa haastavampaa kuin aiemmin, koska keskusta on tyhjentynyt. Tämän takia hän on neuvotellut vuokraan alennuksen, josta on hyötyä myös omistajanvaihdoksessa.

– Keväällä saimme ensimmäisen pienen vuokranalennuksen ja syksyllä toisen. Vuokranantaja ymmärsi omistajanvaihdoksen tilanteen ja halusi meidät tässä pitää, Luhtanen kertoo.

Siben perusti vuonna 1988 Tiina Luhtasen äiti Irma Luhtanen. Tytär tuli kampaamoon oppisopimuskoulutukseen vuonna 1998 ja jäi valmistuttuaan töihin. Vuonna 2007 äiti jäi eläkkeelle, ja tytär siirtyi yrittäjäksi. Suuntaa näytti Tiina Luhtasen merkonomiopintojen lopputyö siitä, miten kampaamoyrityksen sukupolvenvaihdos kannattaa tehdä esimerkiksi verotuksen kannalta.

Useimmiten omistajanvaihdosta on rahoittamassa pankki ja valtion omistama erityisrahoittaja Finnvera, mutta Siben kummassakaan liiketoimintakaupassa ei ole tarvittu ulkopuolista rahoittajaa. Kauppasumma on molemmilla kerroilla sovittu maksettavan edelliselle omistajalle muutaman vuoden korottomilla kuukausierillä.

– Teimme näin siksi, ettei sitä katsottaisi lahjaksi. Järjestely myös helpottaa kauppaa ja vähentää uuden omistajan mahdollisia riskejä, Luhtanen sanoo.

Päivän lehti

23.1.2020