Kanta-Häme

Kasvotusten: Hämeenlinnalainen pesäpallotuomari nauttii peleistä, mutta viime kesänä hanskat olivat lentää tiskiin

Juttusarjassa mielenkiintoiset kantahämäläiset kertovat itsestään.
Hämeenlinnalaisella Matias Laukkasella on tällä kaudella vihellettävänä ainakin kymmenkunta ottelua miesten Superpesiksessä. Hän myös kouluttaa kokemattomampia tuomareita. Kuva: Heini Suvisuo
Hämeenlinnalaisella Matias Laukkasella on tällä kaudella vihellettävänä ainakin kymmenkunta ottelua miesten Superpesiksessä. Hän myös kouluttaa kokemattomampia tuomareita. Kuvat: Esko Tuovinen. Kuvakooste: Heini Suvisuo

”Tuomarille tärkeintä on kommunikaatio pelin sisällä. Kun pystyy juttelemaan joukkueiden kanssa ja antamaan omat mielipiteensä, sillä pärjää aika pitkälle. On myös tärkeää kertoa, että tilanne meni väärin, jos meni.

Palautettahan tulee aina: joskus positiivista, joskus negatiivista, joskus kehittävää ja joskus sellaista, mistä ei kannata ottaa mitään, kun huudetaan pää punaisena.

Kyllähän siellä tulee aina välillä niitä raakojakin kommentteja. Kielenkäyttö on ajoittain aika rajua, ehkä jopa vähän liian rajua, mutta henkilökohtaisuuksiin ei mennä. Ylilyöntejä tapahtuu harvoin. Ihmisiä siellä kaikki ovat.

Joskus joukkueet yrittävät vaikuttaa tuomariin. Se näyttää katsomoon pahalta, jos koko kaari hyökkää kimppuun, mutta itsestäni siellä kotipesässä se ei tunnu siltä. Kaikki tapahtuu niin nopeasti, kun itse on pelissä mukana. Välillä tuntuu, ettei tilanteessa edes tapahtunut mitään ja silti koko kaari on yhtäkkiä ympärillä.

Tunteet ovat aina mukana, mutta ne katoavat nopeasti. Myös se ymmärretään, että tuomarit tekevät virheitä. Virheetöntä peliä ei tule kenellekään.

 

Aloitin pesäpallon pelaamisen 13–14-vuotiaana, kun lopetin jääkiekon, ja aloin heti myös tuomaroimaan. Se oli sen verran hauskaa, että kiinnostus lähti siitä ja halu vei eteenpäin. Pesäpallon juniorileirit auttoivat kehittymään, ja nopeasti ylempää päin tuli kyselyjä, haluanko tulla kovempiin peleihin. Olin viheltänyt pari kesää, kun pääsin jo pesätuomariksi naisten Superpesikseen ja miesten Ykköspesikseen.

Olen ollut 15-vuotiaasta alkaen myös jääkiekkotuomari ja tuomaroin edelleen alempia sarjoja Hämeenlinnassa.

Viime kesänä erään pesispelin jälkeen oli fiilis, että kiitti moro. Se liittyi yhteen tilanteeseen pelissä: kaikki eivät ihan tykänneet toiminnastani. Olin heittämässä hanskoja tiskiin, mutta onneksi tuomarijohtajan ja siinä pelissä olleen tarkkailijan kanssa käydyistä keskusteluista sain vielä innon jatkaa.

 

Viime vuoden lopulla Pesäpalloliitosta soitettiin ja minulle tarjottiin alempien sarjojen tuomarivastaavan tehtävää. Vastuullani on muun muassa C- ja D-tason tuomarien eli tulevien superpesistuomarien tarkkailun organisointi koko Suomen alueella. Vastaan palautteiden koonnista, ja käyn itsekin kouluttamassa.

Olen pienestä asti halunnut opettajan rooliin, ja sitä tämä on hyvin pitkälti: muiden neuvomista ja auttamista.

Johdin tuomaripuolta Hyvinkään nuorisotuomarileirillä viime vuonna. Oli ilo nähdä, että nuoria kehityskelpoisia tuomareita on paljon. Potentiaalia riittää, kunhan he jaksavat ottaa oppia ja kehittyä.

Tuomariharrastuksen myötä itsevarmuuteni on kasvanut ja olen oppinut jämäkkyyttä. Minulta tulee aika hyvin mielipiteitä asioihin – se on sitten eri asia, ovatko ne hyviä.

Ikimuistoisin pelini on toistaiseksi ollut Alajärvi–Raahe, ensimmäinen miesten Superpesiksen otteluni syöttötuomarina. Se oli hieno hetki, eikä pelissä tullut vastaan mitään ihmeellistä.

Joskus olisi hieno nähdä ja kokea finaalit tuomarina, millainen tunnelma siellä on. Mennään kausi kerrallaan ja katsotaan, miten pitkälle pääsee. Jos pystyy vetämään hyvän ja ehjän kauden, palkinto näkyy varmasti lopussa.” HÄSA

Ehdota haastateltavaa sunnuntai@hameensanomat.fi.

Matias Laukkanen

25-vuotias hämeenlinnalainen pesäpallotuomari ja Pesäpalloliiton alempien sarjojen tuomarivastaava.

Syöttötuomarina vuodesta 2016 naisten Superpesiksessä, vuodesta 2018 miesten Superpesiksessä.

Muut harrastukset: Kunnon ylläpitämistä lenkkeilyllä.

Muuta: Isä on entinen NHL-jääkiekkoilija ja nykyinen Lahden Pelicansin urheilutoimenjohtaja Janne Laukkanen.

Erikoista: Superpesiksessä on syöttötuomarina myös toinen Matias Laukkanen, turkulainen täyskaima.

Nopeat

Viimeksi luin pesäpallon sääntökirjaa.

Viimeksi katsoin Spider-Man: Far From Home.

Haaveilen tällä hetkellä rentoutumisesta kotona tulevalla lomalla.

Pelkään pysyvää loukkaantumista, joka estäisi aktiivisen liikunnan.

Tuomarien tehtävät

Pelituomari, syöttötuomari, 2-pesätuomari, 3-pesätuomari ja takarajatuomari.

Syöttötuomarin tehtäviin ottelussa kuuluu mm. valvoa lukkarin syöttöjen oikeellisuutta, puuttua häiriöihin kotipesässä ja seurata, pysyvätkö lyönnit rajojen sisällä.

Laukkasen kanssa pelituomarina toimii useimmiten Kati Rantala Helsingistä.

Päivän lehti

11.8.2020