Kanta-Häme Hämeenlinna

Hämeenlinnalainen rakennusliike Trendikoti konkurssiin – "Rahoitus kiristyi heikoilla markkinoilla"

Voittoa tuottanut hämeenlinnalainen rakennusliike kertoo, että markkinat ja rahoitus vaikeutuivat jo ennen koronaa.
Lauri Sippola esitteli Trenditalon suunnitelmia Hämeenlinnan Poltinahon alueen rakentamisesta. Pientalorakentaminen hyytyi kuitenkin Hämeenlinnassa.

Hämeenlinnalainen rakennusliike Trendikoti, jonka nimi oli vielä runsaat kaksi vuotta sitten TL Sippola, hakee itsensä konkurssiin. Se jätti konkurssihakemuksen käräjäoikeudelle viime perjantaina.

Trendikodin liikevaihto oli viime vuonna yli 8,1 miljoonaa euroa. Yritys teki yli 122 000 euroa voitollisen tuloksen eivätkä sen velat olleet liikevaihtoon nähden valtavan suuret.

– Kun katsoo meidän näkökulmastamme, yrityksen tilanne näyttää ylipääsemättömältä, sanoo Trendikodin hallituksen puheenjohtaja Lauri Sippola.

Vähän työtä Hämeenlinnassa

Trendikoti-yhtiö oli erikoistunut omakotitalojen ja erillistalojen rakentamiseen. Kun varsinkin Hämeenlinnan seudulla pientalojen markkinatilanne on ollut erittäin heikko, yritys on rakentanut pääkaupunkiseudulla ja Tampereella.

– Viime ajat keskityimme rakentamiseen lähinnä pääkaupunkiseudulla. Liikevaihtoa syntyi hyvin vähän Hämeenlinnan seudulla, Sippola sanoo.

Hän kertoo, että pääkaupunkiseudulla yritys joutui uuteen kilpailutilanteeseen, joka ei ollut sille edullinen.

– Kun työntekijämme ovat hämeenlinnalaisia, jouduimme kilpailemaan virolaisten ja muun maalaisten työn kanssa. Työmatkatkin tekivät oman kustannustekijän.

Rahoitus kiristyi

Sippolan mukaan ensiasunnon ostajien rahoituksen kiristäminen iski Trendikodin pientalojen rakentamiseen. Finanssivalvonta vaati asunnon ostajilta entistä suurempaa omarahoitusta.

– Rakentamisen rahoitus kääntyi sijoittajien velkavivuksi. Pankit tulivat siihen lopputulokseen, että RS-rahoitus on riski, eivätkä antaneet rahoitusta.

RS-rahoituksella (rahalaitosten neuvottelukunnan suosittelema) tarkoitetaan rahalaitosten ja rakentajien sopimusjärjestelmää uusien asuntojen rakentamisen rahoittamisesta.

– On vakavan pohdinnan paikka, miltä markkinoiden tilanne on näyttänyt pienen yrityksen silmin, Sippola sanoo.

Sippolan mukaan Trendikoti teki oikean suuntaisia suunnitelmia. Se ei kuitenkaan päässyt toteuttamaan suunnitelmiaan. Rahoituksen kuivuminen oli yksi syy.

Käänne ennen koronaa

Koronaepidemia on hyydyttänyt asuntokauppaa ja leikannut uuskohteiden käynnistämistä. Vaikutus on kuitenkin ollut pelättyä pienempi.

– Rakentamisen kasvukausi loppui jo ennen koronaa. Pankit ja vakuutusyhtiöt muuttuivat jo tuolloin varovaisiksi ja vähensivät RS-rahoitusta, sanoo Trendikodin toimitusjohtaja Samu Sippola.

Hän ei syytä yksin vaikeaa markkinatilannetta ja rahoituksen kiristymistä vaikeuksista.

– Emme osanneet reagoida oikealla tavalla muuttuneeseen markkinaympäristöön ja asiakkaiden profiiliin. Investoinnit tontteihin muuttuivat taakaksi, kun hankkeita ei saatu liikkeelle.

Trendikoti on Lauri Sippolan perustama perheyritys. Hän siirtyi toimitusjohtajan paikalta hallituksen puheenjohtajaksi runsas vuosi sitten. HÄSA

Päivän lehti

27.9.2020

Fingerpori

comic