Kanta-Häme

Hämeenlinnalainen Veni ostaa isolle osalle Suomen yrityksiä sähköt – edullisesti ja vakaalla hinnalla

Asiakkaat haluavat tietää mutkikkailla markkinoilla kuluttamansa sähkön hinnan.
Ilkka Salonen sanoo, että useille yhtiön asiakkaille sähkö on iso kuluerä ja ne haluavat tietää, mitä se maksaa.

Hämeenlinnalainen Veni Energia hankkii noin 10 prosenttia Suomen yritysten sähköstä ja noin 5 prosenttia kaikesta sähköstä.

– Asiakkaamme saavat tällä hetkellä jopa 40 prosenttia spot-hintoja edullisemmin sähköä, sanoo Veni Energian Suomen maajohtaja Ilkka Salonen.

Spot-hinnat ovat tänä vuonna korkeampia kuin viime vuosina, koska sateet jäivät kesällä vähiin, polttoaineet ovat kallistuneet ja päästöoikeuksien hinnat ovat kohonneet.

– Osin edullisuus perustuu siihen, että hankimme sähköä pitkäjänteisesti ja hyödynnämme edullisia ostoajankohtia jo vuosia ennen toimitusta.

Hänen mukaansa muutkin tekijät kuin hinta vaikuttavat siihen, että sähkön hankinta siirretään Venille.

– Iso osa asiakkaistamme haluaa, että heidän sähkön hintansa on lyöty lukkoon. Asiakkaat arvostavat vakautta.

Veni Energia syntyi Enegia Group -konsernin toimintojen järjestelyistä. Norjalainen Eneas-yhtiö osti viime vuonna Enegia Market Services -yhtiön, jonka nimen se muutti Veni Energiaksi. Sen palkkalistoilla on nyt koko lailla samat 22 työntekijää, jotka tekivät tätä työtä myös Enegiassa.

Eneasin liiketoiminta käynnistyi jo vuonna 1995 Norjassa, joka ensimmäisenä vapautti sähkömarkkinat. Konsernilla oli liiketoimintaa myös Ruotsissa. Suomesta se oli jo hankkinut Yrittäjäin Sähkönhankinta -nimisen yhtiön.

– Eneas oli tulossa Suomen markkinoille, Salonen kertoo.

Suomen sähkömarkkinat ovat olleet 20 vuotta avoimina. Käyttäjät ovat periaatteessa voineet ostaa sähkönsä mistä haluavat. Tukkumarkkinoilla kauppaa käydään sähköpörsseissä.

– Tukkumarkkinoiden toiminta on monimutkaista. Asiakkaille on erilaisia vaihtoehtoja paljon.

– Monet asiakkaistamme eivät halua käyttää omaa aikaansa sähkömarkkinoiden selvittämiseen. Meidän liiketoiminnallemme löytyy sosiaalinen tilaus, Salonen sanoo.

Veni ei osta asiakkailleen sähköä pörsseistä vaan hankki sähkön suoraan myyjiltä.

– Hinnat sidotaan sähköpörssien Nordpoolin ja Nasdaqin noteerauksiin ja tuotteisiin.

Venin tyypilliset asiakkaat kuluttavat sähköä 100–20 000 wegawattituntia vuodessa eli heidän sähkölaskunsa on 10 000–200 000 euroa vuodessa.

– Kykenemme kilpailuttamaan kerralla suuria määriä sähköä. Saamme asiakkaillemme siten edullisen sähköntoimittajan. Asiakas saa hyötyä, Salonen vakuuttaa.

Asiakkaalla on kiinteän hinnan lisäksi mahdollisuus valita sähkölle hintakatto.

– Sähkön hinnalle voidaan taata kattohinta. Toisaalta asiakas saa hyötyä, jos spot-hinnat laskevat.

Kattohinta toimii samoin kuin pankkien lainoilleen myöntämät korkokatot. Suuren salkun kokoaminen mahdollistaa edullisemman marginaalin lisäksi laajemman hajautuksen, josta on hyötyä kuten osakesijoituksissa.

Sähkömarkkinat ovat muuttuneet monisäikeiseksi. Yksittäisten tuotteiden markkinat ovat myös käyneet ohuiksi eli kysyntää ja tarjontaa ei ole riittävästi. Salosen mielestä kokonaisuutena markkinat kuitenkin toimivat hyvin.

– Yksi markkinoiden piirre on hintojen hyvin voimakas vaihtelevuus eli volatiliteetti. Sen on aiheuttanut kasvanut uusiutuvan energian tuotanto, jota on edesauttaneet uusiutuvan energian tuet. HÄSA

Päivän lehti

23.1.2020