Kanta-Häme

Hämeenlinnalainen Viuhti teki sen, mihin harva lehmä pystyy – Mäntylän tila teki historiaa

12-vuotias Viuhti on Mäntylän tilan historian ensimmäinen satatonnari. Keskimäärin lehmä ehtii tuottaa elinaikanaan noin 25 000 litraa maitoa.

Hämeenlinnalaisen Mäntylän tilan Viuhti-lehmä pääsi viime torstaina harvinaiseen satatonnareiden joukkoon. Se on siis tuottanut elinaikanaan 100 000 kiloa maitoa.

12-vuotiasta lehmää on lypsetty ensimmäisen poikimisen jälkeen lähes kymmenen vuotta. Se on lypsänyt melkein 10 000 kiloa vuodessa.

Satatonnareita on ollut 60 vuoden aikana Suomessa vajaat 4 800, kertoo Faban vuodesta 1958 lähtien ylläpidetty tilasto. Viime vuonna satatonnariksi ylsi kaikkiaan 432 lehmää.

 

Miltä nyt tuntuu, Viuhti-lehmän emäntä ja maatalousyrittäjä Heli Turunen?

– Se on hieno saavutus. Viuhti on ensimmäinen satatonnari koko tilan historiassa. Sitä on odottanut, pysyykö lehmä terveenä ja miten kuuma kesä vaikuttaa.

– Hienoa, että päästiin näin pitkälle. Ei niitä jokaiselle tule. Lehmä on lypsänyt meidänkin tilamme keskiarvoa paremmin. Kaikilla lehmillä ei kestä välttämättä jalat tai tulee muuta, ettei kiloja saa täyteen. Viuhti on ollut myös kestävä. Lehmä on vielä terve ja hyvinvoiva, eli uskalsimme kokeilla perjantaina taas siemennystä.

 

Nauta-lehden mukaan satatonnareiden määrä on koko ajan kasvussa. Mistä luulet, että se johtuu?

– Ne yleistyvät, koska jalostus menee eteenpäin. Sen takia saadaan enemmän tuottavia ja kestävämpiä lehmiä. Koko valtakunnassa keskituotokset ovat nousseet. Lehmät lypsävät kovempia lukemia kuin ennen, eli ehkä 100 000 saadaan täyteen nuorempina.

 

Miten aiotte juhlia saavutusta?

– Juhlimme yhteistyökumppaneiden ja lähipiirin kanssa. Se on ensimmäinen ja tiedä vaikka että olisi ainoa, eli kyllä tähän harvinaiseen tilanteeseen täytyy jotain keksiä. HäSa