Kanta-Häme Hämeenlinna

Hämeenlinnalainen yrittäjä sai molemmille yrityksilleen 100 000 euroa – Koronatuet tulivat eri osoitteista

Valtion koronatuet suosivat tavallista paremmin hämeenlinnalaisen yrittäjän Juhani Törmäsen yrityksiä.
Ely-keskus on myöntänyt hyvin eri tyyppisille kantahämäläisille yrityksille koronatukea.

Hämeenlinnalainen yrittäjä Juhani Törmänen on saanut molemmille yrityksilleen 100 000 euron valtion tuen. Toinen yritys on saanut rahat ely-keskukselta ja toinen Business Finlandilta.

Törmäsen yksin omistama ilotulitteiden myyntiyritys Pyrokratia sai 100 000 euroa Business Finlandilta. Suunnittelutoimisto Moveotec, jossa Törmänen on vähemmistöosakkaana, sai rahat ely-keskukselta.

Molemmat yritykset ovat nuoria eivätkä ne juuri työllistä ulkopuolisia. Moveotec on rekisteröity viime vuoden heinäkuussa ja sen osakepääoma on 2 500 euroa. Sen ensimmäinen tilikausi päättyy kesäkuun lopulla.

”Paljon draivia”

Pyrokratia on kaksi vuotta Moveotec-yritystä vanhempi. Se kokosi 18 kuukauden tilikaudellaan, joka päättyi joulukuussa 2018, 249 000 euron liikevaihdon. Henkilöstökulut olivat 4 000 euroa ja tilikauden tappio 43 000 euroa.

– Näkisin, että tämä on suoraa seurausta siitä, että työskentelen ja olen osakkaana yrityksissä, joissa on paljon draivia kehittymiseen, ja toisaalta on innokas ja innovatiivinen tiimi, Törmänen sanoo.

Törmänen vastasi Hämeen Sanomien kysymyksiin sähköpostilla.

– Sattumalla on lähinnä osuutta vain siinä, että molempiin yrityksiin koronakriisi osuu melko suorasti.

Viime viikonloppuun menneessä koko maassa vain kahdeksan yritystä oli saanut ely-keskuksilta täyden 100 000 euron tuen.

– Moveotec kehittää ultrakeveitä panssaroitujen pyöräajoneuvojen alustaratkaisuja. On hankalaa arvioida, kuinka erityistä tämä on suhteessa muihin hakijoihin, Törmänen vastaa kysymykseen, miten yhtiön toiminta on erityistä.

Kahden yrittäjän kotiyritys

Moveotec on kahden osakkaan yritys, jonka osakkaat tekevät töitä kotonaan: Juhani Törmänen Hämeenlinnassa ja Bo Priester Espoossa. Priester toimii yhtiön toimitusjohtajana ja vastaa sen myynnistä.

Yrityksellä ei ole yhtään tilinpäätöstä, koska sen ensimmäinen tilikausi ei ole vielä päättynyt. Suomen Asiakastiedon maksukäytösanalyysi ei paljastanut yhtään yrityksen maksua. Toimitusjohtaja Priester vakuuttaa, että yhtiöllä on liikevaihtoa.

– Se, kuinka paljon, selviää sitten, kun tilikausi päättyy ja tilinpäätöstiedot tulevat julkisiksi.

Priester muistuttaa, että tuet eivät tule henkilöille vaan yrityksille. Hän ei näe kielteisenä, että Törmäsen molemmat yritykset ovat saaneet täydet tukirahat.

– On hyvä asia, jos Hämeessä on tällaisia hyviä yrityksiä, joita kannattaa tukea.

Hämeen ely-keskuksen alueen kauppakamarit ja yrittäjien aluejärjestöt antoivat perjantaina julkilausuman, jossa oltiin huolestuneita rahoituspäätösten ”kasvavasta kritiikistä”. Niiden mukaan ely-keskukset ja Business Finland ovat seuranneet lakisääteisiä ohjeita. HÄSA

Päivän lehti

29.5.2020