Kanta-Häme Hämeenlinna

Hämeenlinnalaisella yrittäjällä meni omat ja firman rahat sekaisin: Tuomio kirjanpitorikoksesta ja veropetoksesta

Rakennusyrittäjä maksatti omakotitalonsa rakentamista firman piikkiin.
Yrittäjä kertoi oikeudessa merkinneensä virheellisesti oman taloprojektinsa kuluja yrityksen kirjanpitoon. Kuvituskuva.

Kanta-Hämeen käräjäoikeus on tuominnut hämeenlinnalaisen rakennusliikkeen toimitusjohtajan kahdeksan kuukauden ehdolliseen vankeusrangaistukseen kirjanpitorikoksesta ja veropetoksesta. Mies oli myös yrityksen hallituksen ainoa jäsen.

Mies laiminlöi kirjanpitoa sekä kirjasi yritykselle erilaisia kuluja, jotka eivät liittyneet yrityksen toimintaan. Väärin kirjatut summat vaihtelivat sadoista euroista yli kymmeneen tuhanteen euroon.

 

Tuomio veropetoksesta tuli siitä, että mies oli antanut verottajalle vääriä tietoja ja saanut yhtiöstä peiteltyä osinkoa eli rahanarvoisia etuja, tuotteita ja palveluita yhteensä noin 148 000 euron arvosta. Vältetyn veron määrä oli noin 44 000 euroa.

Mies pääosin kiisti syytteet tai sanoi, että virheet kirjanpidossa johtuivat huolimattomuudesta. Kirjanpitorikoksen osalta hän myönsi, että yrityksen kuluiksi oli virheellisesti merkitty hankintoja, jotka liittyivät hänen omaan taloprojektiinsa.

Syyte törkeästä veropetoksesta hylättiin ja syyttäjän vaatimukset kahdesta törkeästä rikoksesta muuttuivat tavallisiin tekomuotoihin. Myöskään syyttäjän vaatimus liiketoimintakiellosta ei mennyt läpi. Rikokset tapahtuivat vuosina 2011–2015. Hylätyn syytteen tapahtuma-aika oli 2011–2013.

Tuomio ei ole lainvoimainen.