Kanta-Häme

Leimarakentajien kytköksestä Nuorisosäätiöön uutta tietoa - Takavuosilta tuli ilmi myös rantaravintolaan liittyvä osakekauppa

Rakennusliikkeen omistaja Mikko Launo ei kommentoi, miksi yhtiö hankki osuuden Nuorisosäätiön johtajien ravintolasta.

Viime viikolla konkurssiin hakeutuneen hämeenlinnalaisen Rakennusliike Leimarakentajien historiasta on paljastunut uusi yhteys Nuorisosäätiön johtoon.

Rakennusliike lähti osakkaaksi Nuorisosäätiön johtajien omistamaan ravintolaan samoihin aikoihin, kun Nuorisosäätiö osti Leimarakentajilta asuntoja.

Yleisradion MOT-ohjelma uutisoi kesällä, että poliisi epäilee Leimarakentajien omistajaa ja toimitusjohtajaa Mikko Launoa lahjuksen antamisesta säätiön johtajille. Asiassa on kyse reilun 30 000 euron summasta, jonka Leimarakentajat maksoi syksyllä 2014 Nuorisosäätiön johtajien omistamalle nyrkkeilyvaatteita maahantuovalle yhtiölle. Tuolloin Nuorisosäätiö osti Leimarakentajilta asuntoja Aulangontien Hamptonista.

Nuorisosäätiö osti vuosina 2014–15 Leimarakentajilta asuntoja myös Hämeenlinnan Sammosta sekä Hyvinkäältä ja Riihimäeltä. Samoihin aikoihin Leimarakentajista tuli 20 prosentin osuudella Southland -nimisen yhtiön osakas.

Kyseinen yhtiö oli Nuorisosäätiön silloisen toimitusjohtaja Aki Haaron sekä silloisen hallituksen puheenjohtajan Perttu Nousiaisen ja silloisen hallituksen jäsenen Rauno Koitermaan omistama. Yhtiöllä ei tilinpäätöstensä perusteella ole ollut varsinaista toimintaa. Se on toiminut holding-yhtiönä, joka on omistanut Järvenpäässä Ravintola Huilia pyörittävän Ravintola Rantapuisto -yhtiön.

Southland ei ole järjestänyt osakeanteja, joten Leimarakentajien on täytynyt vuosina 2014–15 hankkia osakkeensa yhtiön osakkailta eli Nuorisosäätiön johtajilta. Seuraavalla tilikaudella Southlandin osakkeet ovat jälleen palautuneet Leimarakentajilta Nuorisosäätiön johtajille.

Leimarakentajat osti siis ravintolayhtiön omistavan yhtiön osakkeita Nuorisosäätiön johtajilta ja myi ne lähes saman tien takaisin. Järjestelyt tehtiin samaan aikaan, kun yleishyödyllinen Nuorisosäätiö osti rakennusliikkeeltä asuntoja. Kaupat lyötiin lukkoon muun muassa Hamptonin neliöhinnoiltaan erittäin kalliista asunnoista.

Mitään selitystä kaupoille ei anneta.

Julkisista asiakirjoista osakkeiden kauppahinnat eivät selviä. Leimarakentajien omistaja ja toimitusjohtaja Mikko Launo ei vastannut Hämeen Sanomien haastattelupyyntöihin. HÄSA

Isoja rahasiirtoja

Nuorisosäätiön rikostutkinta sai alkunsa Ylen julkaistua kesällä 2016 tietoja sen toiminnasta.

Viranomaiset epäilevät, että Nuorisosäätiön johtajat tekivät säätiölle epäedullisia liiketoimia vastineeksi henkilökohtaisesta hyödystä.

Nuorisosäätiön uusi johto on arvioinut vahinkojen kohoavan kymmeniin miljooniin euroihin.

Nuorisosäätiön entisten johtajien Aki Haaron ja Perttu Nousiaisen epäillään saaneen liiketoimista jopa miljoonia euroja.

Syytteitä jutussa ei ole nostettu.

Lahtelaista Salpausselän Rakentajia ja hämeenlinnalaista Leimarakentajia koskevan haaran tutkinta on toimituksen tietojen mukaan kuitenkin jo pitkällä.

Päivän lehti

18.1.2020